Saturday, August 13, 2011

Kisah AKU, Law Firm n Iced Lemon Tea

Fuhh, bukan main awal lagi update blog hari ni, ni semua disebabkan mata yang dah tak reti nak ngantuk pasal kepenatan melampau semalam. u know what, sepanjang aku bekerja, bagi aku semalam hari yang membuatkan kaki aku rasa nak terputus. Nak tau ceritanya, bacalah entri ini.

masuk je office semalam, ada file berserta sticky notes - actually, itu kerja 2 hari lepas tapi terpaksa ditinggalkan atas sebab kekurangan information untuk mengisi particulars, then aku check gmail - biasanya kalau pagi-pagi buka ada emel from kengkawan je, but pagi semalam ada mesej from colleagues. The message is clear - find the information, fill the detail on the form - ammend a document with the details. "Okayh, that's fun" hatiku bersuara..

staff sebelah meja, Kak Fida from the EM division ambil mc..jadi boring pulak duduk sorang-sorang semalam. Siap kerja tadi tu, aku pergi Public Bank, nak amik a booklet of TT Form. "Easy meyh.." Tactically, kerja kat sini banyak expose aku dalam urusan dengan bank. So, ada advantage nya kat situ. Then, aku dengan Hafiz pergi AGL untuk retrieve some old document yang diarchivekan untuk tujuan tender.

dah pukul 1 petang, jom pergi sembahyang jumaat dulu.

balik je office, ada some document untuk dibawa ke pesuruhjaya sumpah - aku berfikir "baik aku je yang pergi, sebab kalau legality memang dibawah bidang aku, that should not cost me a problem - baru cepat sikit siap". dalam pukul 3.00 aku bergerak ke Wisma Central, ketempat yang Kak Rina selalu amik cop tu..aku berfikir lagi "Kat bangunan ni kan ada law firm - asal tak pergi situ je, jauh ni Wisma Sentral
". tapi sebab superior aku yang arahkan, i have no choice but to obey. Aku pun berjalan kaki ke tempat itu, penat gila weyh..

Sampai je kat tempat tu, nak cari office dia satu hal lagi - dah macam labyrinth. last-last jumpa jugak, actually, it's a Malay Law Firm. Dari sinilah aku menyedari ke"bengkek"an seorang peguam melayu. Dah dia yang tak periksa dulu dokumen terus je cop, lepastu nak salahkan aku pulak, actually the procedure is aku kena tunjukkan original document, but dia kata tak payah tunjuk. Aku pulak memang ada perasan kepelikan dokumen itu, whether they want the Notary Public or Commissioner for Oath. Rinee wants the Notary Public but this scumbag fella stamp it with Commissioner for Oath without analysing the true detail for the document, I believes it must be the Notary Public but someone at the office claimed that these two things are the same. lepas tu, aku pun balik, sebab dah silap, nak print balik muka depan yang brader tu cop. Guess what apa yang bengkeknya pasal brader yang cop tadi tu, ikuti perbualan ini:

Aku: So, dah silap lah ni - apa bezanya NP dengan CFO?
Lawyer: Ada certain negara yang accept CFO, tapi, kalau NP semua negara accept, ini semua based on their jurisdiction la..
Aku: Ouh, macam tu ke..ok terima kasih.
Lawyer: Awak tau apa tu jurisdiction? (sumpah muka dia macam perli aku sial..)
Aku: mestilah tau
Lawyer: Apa benda tu?
Aku: probably bidang kuasa..contohnya, malaysia ada bidang kuasa dalam pengurusan, kehakiman yang tersendiri and maybe different dengan negara lain while thailand also have their own jurisdiction..kan?

ada seorang chambering student - perempuan, muda lagi dia senyum kat aku lepas tu.

Aku malaslah nak cakap aku ni bekas law student, takut panjang lebar pulak dia tanya nanti, yalah, aku bukannya dapat sambung law degree pun. Lalu, aku pergi meninggalkan lawyer itu - waktu ni kaki aku dah longgar gila, aku ingat nak naik public transportation je kalau boleh.

Balik office, reprint the document and aku, Kak Rina and Hafiz bergegas ke law firm yang terletak di bangunan yang sama - "Kan aku dah cakap tadi, diorang ada provide servis ni"..This is the Chinese Law Firm, memang grand and they occupied 3 floors at the building, and the management is quite good too. But, the Chinese are more aggresive, when they analyze the document, unlike the Malays, they managed to find several flaws in the document : misguided, unorganized and missing..luckily, the law firm offered us to do the translation as well as the "Notaly Public" (that Chinese girl cakap macam tu). Mata aku melihat jam, it's already 4.45 pm and aku sudah semestinya terlepas bas pukul 5.30 and 6.00, melihatkan negotiation yang memakan masa agak lama. "Your document is quite thick, this should be very costly.." Cina tu cakap, waktu ni Hafiz decided untuk keluar, tak tahulah apa yang dia fikir. Aku dan Kak Rina still berada didalam law firm itu sehingga pukul 5.00 petang apabila harga ditetapkan - it's RM 600 - on the spot, no invoice.

hujan lebat di KL, that's mean aku tak akan balik sekarang, furthermore - dalam pukul 5.30 petang aku mesti turun untuk tujuan payment and collect the document.

agak-agak korang, apa benda yang aku tengah tengok tu??

tadaa!!

5.30, on time betul diorang call..aku pun turun dan mengambil dokumen-dokumen yang telah dicop - bersembang-sembang dengan lawyer Cina tu, in english..alhamdulillah, law foundation dah banyak tolong improve english and courage aku, dan sekarang aku tidak takut lagi nak berinteraksi dalam bahasa inggeris, but still aku tak bagitau yang aku bekas law student, just cakap yang aku sangat admire law firm yang macam ni.
p/s : notice at the picture - company act.

naik atas - buat final check untuk dokumen "extension for profesional visit pass" yang akan diserahkan ke imigresen miri, but sebelum tu Kak Fida must check dululah.

dokumen yang mesti mendapat pengesahan Ministry of Foreign Affair, Wisma Putra pada hari Isnin minggu depan, dan juga straight dihantar ke Royal Thailand Embassy.

keluar office dalam pukul 6.30 petang, sudah gelap - mungkin hujan lagi.

kalau hari tu aku buat kali pertama buka puasa dalam kereta, but semalam, for the first time aku buka puasa dalam bas, just minum Iced Lemon Tea takut nanti kenyang pulak..sob3x. macam-macam betul minggu ni, lol. sampai je rumah, makan then terus tidur, tak silap aku - pukul 2 pagi baru aku solat isyak..

p/s: aku suka kerja macam semalam, walaupun pun penat dan takde masa nak berehat, tapi ianya berkaitan dengan apa yang aku belajar dulu - legality, terasa rindu nak belajar law balik? tidaklah, aku yakin dengan jalan yang bakal aku ambil selepas ini.

1 comment:

  1. Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or share your truly awesome blog postings to be part of the big collection.

    ReplyDelete