Saturday, July 29, 2017

Kisah AKU n Au Revoir Kak Ain!

Assalamualaikum,

Apa khabar korang petang Sabtu ni? Buat apa je tu. Aku kat sini dok rumah je, nasiblah ada laptop ni jadi teman buat berhibur. Okaylah, malas nak buat intro hambar. So, petang ni ingat nak berkongsi cerita sikit mengenai satu farewell lunch yang kami buat untuk one of our staff yang akan meninggalkan kami next week..:-(
Seawal jam 12 tengah hari lagi kami dah bergerak meninggalkan office dan menuju ke Sunway Putra Mall. Plannya akak-akak tu nak sambut farewell tu kat sini, sementara tunggu aku solat Jumaat bolehlah diorang bershopping. Mentang-mentang gaji + bonus dah masuk. Huu
Since time gerak pun jalan clear, memang awal kami sampai semalam. Sampai je kami terus masuk restoran yang dipilih iaitu The Manhattan Fish Market. Since staf yang nak resign tu staf HQ, so farewell lunch ni kami berempat je lah yang ada. Haha
Kami order set The Jive-O Chatter yang lebih dari cukup untuk kami berempat ni. In addition untuk main course, ada jugak Creamy Mushroom Penne untuk memenuhkan meja. Huu
Apa ni!
Wow! Look at that peeps. Torched Lobster yang agak menarik bentuk dia..:-p
Haa, ni lah staf yang diraikan semalam. Kak Ain from our Account & Finance Department yang akan meninggalkan kami minggu depan. Akak ni merupakan antara staf terawal Quatriz sejak penubuhannya pada tahun 2012. Left for a good reason dan sudah tentunya banyak contribution dia untuk company kami ni. We wish you luck for your future endeavor. God Speed!
Unlike macam kat my previous employment yang turnover rate tinggi gila where every week ada je staf yang keluar masuk. Turnover rate kat sini memang rendah, dalam setahun aku kerja. Baru dua orang resigned from their post. Akak-akak yang tinggal ni jangan memandai nak resign pulak, kering saya berdua je dengan bos nanti kat HQ ni. Huhu
Seperti yang dirancang, I went to the nearest masjid untuk menunaikan solat Jumaat dan diorang menggunakan masa "menunggu" tu dengan bershopping.
Sekitar jam 2.30 petang, kami bergerak meninggalkan Sunway Putra dan menuju pulang ke rumah masing-masing..Eh? Takdelah, pulang ke office. Huu. Banyaklah kau balik rumah, proposal bertimbun atas meja tu siapa nak buat?
Nak dijadikan cerita, semalam lepas kerja aku singgah KFC R&R Sungai Buloh nak beli dinner. Tengah menunggu turn tiba-tiba mata aku tertancap kat sorang perempuan ni yang tengah queue dengan seorang lelaki sambil tengok papan menu. Bila diamati susuk tubuh nampak macam kenal. Bila tengok dia punya choc leather handbag, memang sah! Ahhh time tu pulak dia terpandang aku. Nasib baik order dah ready, aku pun keluar dari KFC. Sempat jeling sikit, dan dia still pandang aku lagi. Perggh, macam lagu Lamunan Terhenti bhaii! Haha. 3 hari lepas clashed, semalam terserempak dengan Aisyah. Esok pulak apa? Haa, elok aku mengelak pergi TESCO Rawang. Takut terjumpa Hidayah dengan suami dia pulak kat sana. Huu

P/S: Mak tanya tadi. nak mandi bunga ke? Haha

Thursday, July 27, 2017

Kisah AKU n Majlis Penutup Syawal 2017

Assalamualaikum,

Malam ni terasa nak share satu cerita yang dah agak basi jugak sebenarnya. Yelah cerita Isnin lepas baru nak update. Ahh, takpelah. Yang penting blog ni sentiasa diisi dengan stories walaupun hampeh. Haha. Okaylah, Isnin hari tu bersamaan 24 Julai 2017, dekat AlloyMtd ada buat jamuan ringkas sikit di Level 4 tempat aku bekerja. Nak tahu event apa? Jom lah baca sikit.
Haa, tengok pun dah tau. Betul tu! Isnin lepas merupakan hari terakhir Syawal untuk tahun ni. Jadi, Level 4 sepakat nak organize sebuah majlis bagi menutup Aidilfitri 2017. Macam tu pun ada eh? 
Event bermula sekitar jam 12 tengah hari dimulakan ucapan oleh Big Boss Level 4, En.Tarmizi. For you guys punya information, Level 4 Menara AlloyMtd ni didiami oleh beberapa entiti yang bernaung dibawah the Group iaitu MTD Construction, Terratech Consultants, Alloy Maintenance & Engineering dan juga Quatriz System.
Jemput makan semua. Selain staf disini, ada juga staf-staf dari Division dan subsidiaries dari level lain yang join memeriahkan majlis.
Staf Quatriz yang berpusat di HQ with exception our boss, Mdm. Zihan. Ehh, belum ready lagi ni..:-p
Haa, hat ni baru proper sikit. Dari kiri: Matt, Farid, Ain, Amelia dan Nurul.
Bergambar di deko yang disediakan. All picture yang takde watermark credit to Kak Ain.
Okaylah ni cerita selingan untuk tonight's entry dan ianya berkaitan my day hari ni. Masuk lambat pagi tadi berikutan kemalangan maut di Sungai Buloh. Bayangkanlah biasa kalau aku keluar rumah 7.30 pagi sampai kira-kira 8.10. Yang tadi sampai jam 9.30!! 
Sempat lagi. Haha
Sementara tunggu lif nak balik. Sempatlah merenung keluar memikirkan nasib. Nasib apa? Ada lah. Huu

Tuesday, July 18, 2017

Kisah AKU n Majlis Aidilfitri Quatriz

Assalamualaikum,

Pertamanya sekali ingin aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada visitor, reader yang singgah blog ni. Tak dinafikan tahun ni punya Diari Raya memang meriah, bermula dari 3 entri wajib hampir sebulan lepas. Ianya terus berkembang dengan menyajikan cerita berkenaan open house Syawal yang aku join untuk tahun ni - SIRIM, LITRAK, Touch n Go, AlloyMtd dan yang terakhir sekali, sudah tentunya dari company yang tersayang, Quatriz System. Jadi, entri malam ni aku nak kongsi sikit kemeriahan rumah terbuka raya kami semalam.
Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Quatriz berlangsung di our site office yang terletak di Technology Park Malaysia, Bukit Jalil. Reason pemilihan venue ini ialah since disini kami ada premis sendiri yang agak spacious sesuai untuk event, as compared to our HQ yang berkongsi level dengan subsidiaries lain under the Group.  
Huhu. Awal pagi lagi dah amik gambar. Takdelah awal sangat, 9.40 jugak aku sampai office tadi. Semuanya gara-gara miscommunication. Kata akak-akak tu nak carpool sekali, elok je aku sampai HQ diorang kata dah gerak. Kalau tahu aku datang dari rumah je tadi. Huu
Preparing the food counter. Menu utama kami semalam ialah Nasi Tomato, Sate, Bihun Goreng dan juga a variety of makanan wajib raya seperti lemang, ketupat, nasi himpit dan lain-lain. Ada jugak beberapa jenis deserts yang dibawa several staff untuk majlis ni.
Dah kenapa ni? Kome dok tunggu siapa?
Sudah tentunya, majlis sebegini memerlukan ucaptama dari pihak pengurusan dan juga bacaan doa oleh Saudara Izuwan bagi memberkati majlis.
Eh-eh, belum boleh makan lagi. We go for a photoshoot session dulu. Kalau makan dulu, nanti kenyang dah tak larat nak bergambar.
Pn. Zihan with staf-staf wanita Quatriz yang cantik semuanya. Majoriti mereka ni berpusat di Bukit Jalil..:-)
En. Nizam with staf-staf lelaki Quatriz yang smart-smart. Well, most of them based dekat TPM ni, with exception aku dan Matt yang bertugas di HQ. 
Haa, baru boleh makan!
Tapi sebagai photographer of the day, aku kenalah cover moment open house kami tadi. Tangan kanan pegang DSLR, belah kiri pakai Lenovo ni. Bukan apa, gambar dalam henset cepat sikit aku boleh update blog..:-)
Elok je meja kemas waktu awal-awal makan. Sejam lepas tu dah tak serupa meja. Haha
Bergambar bersama Nik dan Ira. Bukan selalu jumpa budak-budak TPM ni..-)
Bersepah-sepah port makan. Haha
Pasangan bahagia. Matching kaler baju semalam..:-p
Barulah boleh proper sikit amik gambar. Tu pun sebab Prathab nak sangat jadi cameraman. Memang pucuk dicita ulam mendatanglah. Huhu
Our ex-intern, Zakir (far right) pun ada datang memeriahkan majlis. 
Bos bagi duit raya surprise. Kenapa Surprise? Sebab korang tak tahu berapa isi dalamnya. Random habis ni, nasiblah dapat berapa. Berapa dapat? Cukuplah tuang minyak half tank. Hehe
Open house kami ditutup dalam pukul 4 petang. Yang diorang ni resume the work, aku pulak stay sini je lah. Nak balik HQ buat apa, sampai pun konfirm orang dah nak balik. Haha

So guys, that's all for tonight's entry. Memang puas hati betul raya tahun ni, bersepah-sepah open house aku pergi. Haha. Cuma tengah nak decide lagi whether nak melawat bro-bro dekat Shah Alam atau tak. Dah lah bulan puasa hari tu takde rezeki nak gather. Kali ni rasa macam nak melawat, tapi tengah dalam proses budget restructuring after hampir pokai lepas Raya hari tu. Ni pun nasib balik claim dah masuk.

Sunday, July 16, 2017

Kisah AKU n Kursus SIPC Green Card

Assalamualaikum,

Fuhh, memang mengantuk gila rasanya hari ni. Bayangkanlah semalam pukul 5 pagi aku baru tidur, pastu 6.30 bangun dan bersiap untuk menghadiri sebuah training yang telah dirancang dalam kalendar kami. Apa benda yang kau buat sampai tidur lewat sangat? Tak tahu lah, nak kata tidur petang, rasanya semalam jadual aku cukup penuh dengan attend open house, wedding segala bagai. Masih lagi jadi misteri kenapa mata aku segar sampai ke 5 pagi semalam. Huu
Okay lah, simple aje cerita malam ni. Tadi, aku bersama 2 rakan sepejabat Quatriz telah menghadiri sebuah training yang bertempat di Pusat Latihan MR Resources Sdn Bhd yang terletak di Bandar Baru Bangi. Perjalanan dari Rawang kesana mengambil masa kira-kira sejam, bayangkanlah dengan tak cukup tidur. Pastu nak drive awal pagi. Gila tak mengantuk! Haha
Well, basically our training fokus kearah pentauliahan Green Card @ SIPC (Safety Induction for Construction Personnel) kepada peserta-peserta yang hadir. Dengan kad ni, kami bolehlah keluar masuk site dengan rasa selamat dan juga mematuhi undang-undang yang dirangka CIDB dan juga DOSH. Kursus dikelola oleh trainer kami yang mempunyai pengalaman hampir 20+ tahun dalam bidang OSH ni iaitu, En Mustafa Kamal.
Ada 3 staf yang dihantar Quatriz untuk sesi training tadi. Dari kiri - Fazimi (Site Technician - LDP), Prathab (Site Technician - LDP) dan juga aku sendiri from Business Development Dept.
Makan kat sini pun best, fully covered by trainer's company..:-)
Diberi rehat sejam. Memang time ni gua terlelap sekejap. Mengantuk yang teramat, buat pulak lepas lunch. Bilik aircond! Memang, perfect combination to fall asleep. Huhu
Lepas Zuhur adalah segar sikit. Picture credit to Prathab.
Sekitar jam 5 petang. kami berjaya menamatkan kursus satu hari ini dan bakal menerima pentauliahan Green Card SIPC dari CIDB within 2-3 days. Aku bersama trainer kami, En. Mus. Terima kasih Tuan atas knowledge sharing. Yang tak menahannya macam-macam nickname aku dapat hari ni - En. BD, En Tol..Haha
Fazimi dan Prathab. Diorang ni yang handle site installation di several highways yang kami servis. As what En. Mus cakap, the role of BD is to secure the project, and pass it to the Project team. Ditengah-tengah ni lah fungsi Safety memainkan peranan before, during and after the project..:-)
Haha, balik macam neraka. Jem all the way from Tol Kajang to Tol Sungai Besi, bersambung di Mahameru dan kemudiannya Tol Duta. Korang bayangkanlah betapa mengantuknya aku. Dah tu terlupa nak refill Nescafe dalam kereta ni. Huu
Yang diorang ni boleh share gambar open house dekat rumah our General Manager, Pn. Ainie di Nilai Impian. Prathab sempat pergi, yelah dah rumah dia satu jalan je nak kesana. Aku mintak kirim salam je, sebab memang dah mengantuk gila..:-p

Okaylah guys, nak main Star Wars: Battlefront II sekejap. Lama aku tak sentuh game ni, sejak laptop ni buat hal hari tu. Yang penting esok game Star Wars: Force Unleashed II dengan R2-D2 USB Drive Star Wars Special Edition aku sampai. Haha (gelak bangga)

Saturday, July 15, 2017

Kisah AKU n Majlis Aidilfitri AlloyMtd Group

Assalamualaikum,

Hari ni nak story sikit sebuah open house yang aku join tadi dan juga sebuah majlis persandingan one of my friend dekat Batu Caves dan Rawang, respectively.
Anyway, let's start dengan cerita minggu ni dipejabat. A very unproductive week sampai ada keluangan masa nak pergi open house anjuran Touch n' Go dekat Bukit Damansara. Sebenarnya kebetulan je, teman Kak Ain ni jumpa En. Zainul yang ada dekat sana untuk sign cheque staff claim. Dah tu terjumpa beberapa kenalan TnGo kat sana, diorang ajak join. Apa lagi, kami pun join lah. Haha
Inilah rumah terbukanya. Nampak tak terbukaknya pintu lobi AlloyMtd ni. Macam tu terbukalah rumah kami tadi. Ye betul, semalam merupakan Rumah Terbuka Aidilfitri AlloyMtd Group yang bertempat di Menara AlloyMtd, Batu Caves.
Amik gambar dulu depan ni. Huu
Rumah terbuka yang bermula jam 11 pagi hingga 6 petang ni menghimpunkan staf-staf bersama keluarga, berserta anak-anak syarikat, clientele, partner, stakeholder dan segala macam lagi company yang mempunyai direct or indirect relationship with the Group. Memang ramai beb tadi! Jam pertama je dah full house, sampai aku pun kena parking luar
Jemputan juga terdiri dari staf-staf dan penghuni Pertubuhan Kebajikan Baitul Hasan, Gombak.
Sebab kami antara staf Quatriz yang datang awal, dapatlah semeja dengan family Kak Ain sementara menunggu group bujang sampai. 
Sekitar jam 12.30, rombongan bujang seramai 5 orang dari selatan Kuala Lumpur ni sampai. Janji pukul 11.30 pagi, sejam lepas tu baru sampai. Dah dua kali korang buli aku camni. Haha
Anak-anak staf beratur collect duit raya from our Group Chairman, Tan Sri Dr. Nik Hussain dan isteri. Dengar-dengarnya dalam sampul ada not RM 50. Betul ke? 
Ada photobooth disediakan di belakang backdrop ni. Tapi sebab penuh orang dok queue, kat sini pun jadilah. 
Kami dari Group Bujang Quatriz mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada Muslimin dan Muslimat. Picture credit to Zaaba.
Jom selfie seround!
Hehe. Gambar solo mestilah kena ada jugak..:-p
Dalam pukul 2.30 petang, aku bergerak meninggalkan Batu Caves dan menuju ke sebuah lagi majlis penting. Since dah berjanji, kenalah tunaikan. Karang orang tak datang majlis kau nanti baru padan muka. 
Eh, majlis apa ada kat TESCO Rawang ni? Ada makan-makan ke? Huu takdelah, aku tunggu Ahmed and wife dia kat sini. Kami nak menghadiri majlis persandingan one of our schoolmate kat Batu 16. Since aku tahu jalan, dia pun follow lah.
Haa inilah dia pasangan raja sehari yang diraikan tadi, Saudara Helmi dan pasangannya, Amirah yang berlangsung di Dewan MPS Taman Kanching, Batu 16, Rawang. 
Helmi ni kawan sekolah kami sejak sekolah rendah lagi. Kami bertiga memang dah lama tak jumpa dan baru je keep in touch balik. Last jumpa si Helmi ni tahun 2010, yang si Ahmed ni 2013. Perkembangan mereka? Well, as you guys can see - Helmi baru je selamat mendirikan rumah tangga dan sekarang menetap di Shah Alam. Si Ahmed pulak duduk dekat Selayang, memang tahu-tahu tengok FB dah kahwin (how dare kau tak ajak aku!) dan sekarang ni bakal jadi seorang bapa akhir tahun ni. Farid? Tak payah lah cerita, buat malu je. Konon semua dah complete, tapi habuk pun takde. Haha
Dalam pukul 5, aku meminta izin pengantin dan tuan rumah untuk pulang. Yelah, duduk lama-lama buat apa. Katerer pun tengah mengemas dewan, kalau stay lama nak menolong takpelah jugak. Sampai rumah, pergi tengok si kenit ni. Tengok Chico ni punya manja, aku baru duduk dia boleh nak tidur atas peha tu. Huu

So, that's another one good week yang aku habiskan dalam bulan Syawal ni. Memang puas hati Raya tahun ni, punyalah banyak open house yang aku visit. Tahun lepas pun takde camni tau. Okay lah korang, walaupun esok Ahad. Aku nak kena tidur awal hari ni, esok kena attend training dekat Bangi. Hampeh betul, kacau gua punya weekend der. Haha

P/S: Okaylah, baru boleh poyo ada Green Card CIDB tu nanti. Hii