Tuesday, March 22, 2011

Kisah AKU n Asasi Undang-Undang UiTM

Hye guys,, hari ni aku nak buat summary and conclusion for program asasi undang-undang yang memakan masa 2 semester..sesungguhnya ia banyak membawa pengalaman paling berharga dalam hidup ni..macam-macam kisah suka dan duka yang berlaku kat aku sepanjang hidup bergelar pelajar uitm..so, lets check this out..

surat tawaran kemasukan ke uitm shah alam..

ketibaan di masjid negeri..memang nerd(the original one).

untuk semester yang pertama aku ditempatkan besama akhmad mujahid masjuki di bilik k5/101, but for the second semester, aku dan beberapa orang lagi ditempatkan di P1213..malas pulak aku nak review pasal bilik ni, kerana nila setitik rosak susu sebelanga..sorry yea yang lain-lain..

classmate for the first and second semester, one and the only,LWP01/2J..korang memang best la, aku ingat lagi waktu quiz computer, game bel313, our photoshoot and many more..semuanya fresh lagi dalam otak aku..

pujian pertama selama bergelar pelajar, from madam nurulhuda adabiah mustafa..bangga betul waktu tu..balik bilik terus tunjuk kat mujahid..lol

bersama prof madya choy tuck onn..favourite lecturer for semester 1..

with some of the J's ketika nak submit the deadliest assignment for sem 1..bel313..

buka puasa sama-sama..one of the greatest memory, yang aku paling ingat waktu muhaimin tegur tauke restaurant tu, sampai nak masuk dapur dok cari apek tu..
p/s:apsal ada budak kelas lain sibuk hari tu..

keputusan examination for semester 1 tak la begitu mengecewakan aku..semester 1 pun tamat lalu semester 2 membuka tirainya...


abang nezam menjadi sumber inspirasi aku..kami ada la juga buat study group awal sem2 ni..dia banyak ajar aku dalam soal pembelajaran dan hidup, kesannya banyak improvement yang aku modified dan altered sepanjang tempoh tu..

the establishment of "Abang Nezam Crew"..another sweetest moment for me and the entire members..
p/s:farewell party memang sedih..

sem 2 dapat mengundi..waah, baru-baru ni aku dengar beliau dah jadi YDP untuk MPP UiTM..
p/s:macam best je jadi calon..

sem 2 aku berpeluang berjumpa dengan selebriti and public figure,thanks to wan zul yang ajak aku pergi seminar komunikasi tu..dari kiri; ally iskandar, ahmad fedtri yahya..
p/s:wan zul suruh aku expose pas ni..aku cuba ye kak long..

the greatest improvement yang aku buat sepanjang bergelar mahasiswa uitm ini ialah skill komunikasi..dulu,waktu sekolah..kalau dalam hal nak bagi ucapan kat depan memang nightmare, waktu first semester pun aku still takut lagi..tapi, thanks to abang nezam and muhaimin, aku sikit-sikit dapat overcome my fear..aku ingat lagi waktu kelas madam carol, itulah first time aku buat short story tanpa teks..aku memang bangga betul dengan diri aku waktu tu..
p/s:hilang pulak nota yang madam carol bagi kat aku pasal king william tu..

annual dinner for asasian law memang superb, credited to mango yang berjaya membuat dinner ni sebagai yang terhebat dalam sejarah asasi law..
p/s:geli aku tengok gambar aku dengan budak tu kat facebook..uuuekk..:-p

note from dato sir irmohizam kat aku..dapat hadiah sebuah buku from beliau..thank you sir..
p/s:tak sangka pulak boleh dapat hadiah ni..

bergambar bersama favourite lecturer in 2nd sem..lt.col harcharan singh..ni waktu tengah hantar the deadliest assignment dalam sem 2, bel342

in conclusion, program asasi memang membawa banyak kenangan yang bermakna untuk aku..dan juga yang lain, diharap aku mendapat pointer yang baik untuk final exam baru-baru ni dan juga muet band 4..sumpah aku tak nak tinggalkan FUU..terima kasih untuk lecturers semua dan juga kawan-kawan yang banyak membantu..thanks for everything..UiTM Dihatiku
.....................the end.......................

ooooops..tertinggal

pintu bilik tidur aku telah ditampal tag nama perindu..ha3x

p/s: Untuk siapa-siapa yang ada persoalan tentang asasi, sila check komen-komen dibawah dulu sebelum bertanya, sebab mungkin ada soalan yang telah dijawab

TOLONGLAH BACA COMMENT-COMMENT LAMA YE, SEBAB SAYA DAH PENAT NAK JAWAB SOALAN SAMA. JANGAN BUAT SAYA FIKIR KORANG TAK FAHAM BAHASA.

262 comments:

  1. sy ad apply course Law untuk asasi uitm...
    tp skrng masih tunggu result SPM...
    citer awk mmng maniakkan lg semangat sy untuk bergelar mahasiswi uitm next year,,, InsyaAllah... :)

    ReplyDelete
  2. dik, wat lek lok wktu asasi - yg paling penting jgn pandang rendah MUE T tau..

    ReplyDelete
  3. Ehm..
    Sy pn nk mintak asasi law jugAk ^^
    tp pubkic speaking tu...
    T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf terlepas pandang, ada apa dengan public speaking? takut?

      Delete
  4. jgn risau la..public speaking ni tak susah mne pn. nanti tau la lecturer tu ngaja awk..sy dlu lg teruk dlm bab2 cmni, lepas je skrg.

    ReplyDelete
  5. wah, mcm best, saya mmg berhajat nak apply asasi undang2 ni. mcm mana dgn peluang pekerjaan suatu hari nnti eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. peluang pekerjaan so far memang banyak. kalau x nak jadi lawyer pun still boleh masuk dalam bidang law yang lain such as legal advisor dll..

      Delete
  6. assalamualaikum...

    abg, maaf nak tanya sket...
    saja untuk pengetahuan sy...
    sy tgh pertimbangkan untuk pilih asasi law atau asasi sains...
    apa yg sy tau asasi sains berpeluang melanjutkan pelajaran ke luar negara jika pointer baik n mengikut bidang sains yang dipilih...
    yp kalau asasi law, is there any chance to fly overseas kalau dapat pointer bagus?
    just 4 my information untuk sy buat perbandingan asasi sains and asasi law...
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kawan-kawan abg yg b'jaya fly overseas from asasi law. recommended by lecturer, kalau tak silap lah. and of course need to score dalam program ni.

      Delete
  7. salam abg.
    sy pon nak tnye cket. heee. pening da cari info psl ni :)
    klau kte score time asasi law ne, ade scholarship tak utk bwt degree ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada. both from the government and swasta. cuma kena apply lah.

      Delete
  8. nak tanya apa perkara paling susah bg abang sepanjang menjadi pelajar jurusan undang2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm, sepanjang bergelar pelajar asasi dulu, subjek law bukanlah benda yang abang takut, yang paling ditakuti sekali ialah english sebab ada debate, speech, forum dll..

      Delete
  9. salam..nak tanya nie..dalam asasi law abg blajar apa ek..?bahasa pengantar??MUET 2 ape ek..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam asasi law ada belajar undang-undang, psikologi, economy sikit, library processing skill and bahasa..bahasa pengantar kat UiTM semuanya english..MUET tu Malaysian University English Test, kalau adik nak sambungke peringkat ijazah (BLS), mesti dapat Band 4, kalau nak tau, MUET nilah yang menghancurkan harapan abang nak amik BLS dulu..

      Delete
  10. salam, nak tnye kalau nk isi UPU, better amik asasi undang2 yg E0600 or EO601? Sebab saya confuse la nak pilih yg mne satu. Bgi abang yg mne yg lebih baik? ke same je? btw, MUET susah tak nak dpt band 4? kalau tak capai band 4 ape jdi ngan kita? thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. kod program sekarang ni lain dengan kod program abg yang dulu dimana kami guna PI005, PI006 & PI007..boleh adik jelaskan apa itu kod E0600 and E0601,sebab abang pun tak tau. MUET pulak tak susah dapat Band 4 untuk siapa-siapa yang ada good foundation and command in english. but untuk siapa yang biasa-biasa, dalam asasi ada subjek english so kita boleh improve kat situ. Erm, kalau tak dapat Band 4 nanti jadi macam abang la, kena kick kat fakulti lain..

      Delete
  11. assalamualaikum,boleh cerita ckit x mcm mna abg dpt tawaran asasi undang-undang...dalam upu abg letak dlm pilihan brapa?? nak sngat dpt asasi undang-undang uitm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu lepas spm, abg x de mcm korang2 skrg ni dok buat research . abang letak je semua undang-undang so that dapat escape dari sbjek sains and math..huu, abang jugak tak apply matrik n poli - so boleh ckp yg upu ni memang gamble habis..

      Delete
  12. salam,asasi law dekat uitm ada 2kan.yang dekendalikan oleh kpt dgn uitm sndiri.so which one did you take?kalau saya nak ambik asasi undang2 yg dikendalikn oleh uitm,ada chance tak saya boleh fly oversea?sebab sy baca dekat laman upu,calon hanya boleh melanjutkn ijazah dlm uitm sahaja.mohon penjelasan.terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. saya amik asasi yang dikendalikan uitm. untuk sape2 yg dpt program ni, memang diorang akan sambung kat uitm je, even tak daat buat BLS pun, UiTM akan hantar ke program ijazah lain.

      Delete
  13. salam,kalau kita ambik asasi law kptm,boleh tak kita course time degree nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. ada kawan saya yang dapat tukar program, as well as universiti lain

      Delete
  14. assalamualaikum.. selain dr keje yg abg ckp kat atas tu.. ape lg peluang pekerjaan yg ade ek kalau amek asasi law ni? n ape beza asasi law yg yg 1 setengah tahun n 1 tahun ? brminat nak amek asasi law ni. thanks mmbantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, so far sejak abang meninggalkan fakulti undang-undang, kurang ambik tahu sangat pasal peluang pekerjaan untuk law graduate.

      beza dua program ni : masa. tapi yang satu tahun lagi mencabar sebab kena cover banyak subject dalam masa singkat compare to yang satu stgh tahun.

      Delete
  15. assalam, saya nk tanya ni.... asasi undang undang uitm ni ada 2 panggilan kan? apa perbezaan antara kedua duanya? lagi satu, susah ke nk diterima masuk ke asasi undang undang uitm ni? TK

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, program asasi memang bukan calang-calang student boleh dapat. sape yang dapat tu eloklah bersyukur sebab diberi peluang oleh UiTM untuk join law faculty. UiTM's Law School ialah yang terbaik di Malaysia ni.

      Delete
  16. Salam.. Bang, nak tanya. Kalau kita letak 1st and 2nd choice, asasi law, chances untuk dapat law tu besar tak? Or dia just random?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, yang tu maybe akan ditapis mengikut spesifikasi yang diorang nak. Takkan la random..:-p

      Delete
  17. Salam, susah tak nak dapat MUET band 4? Kalau tak dapat band 4 tak boleh sambung degree ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x susah untuk sape2 yang ada strong foundation in english but spnjang program asasi tu ada subjek english, so ada masa nak improve

      Delete
  18. nak tanye.....dlm spm kene dpt brape a bru bleh amik law????

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya 5A keatas..msti A dalam english, bahasa malaysia..

      Delete
  19. nak tye ni ..erm saya pelajar lepasan spm 2012 . dpt 5a . bm - a+ , sej - a+ , math - a- , bi-a- and agama a . saya betul2 berminat dgn asasi law uitm . n jadikan ia sbagai pilihan pertama upu ..tp .. agak2 layak tak eh ? risau la... :( die ade amek tau pasal result subject sc laen tak ? sbb bio - c , fizik - c admath - e n kimia - d ..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. result awak tu hampir sama macam saya dulu, except saya ada A untuk geografi. and saya rasa awak cukup syarat yang diperlukan untuk masuk program ni.

      Delete
    2. okey. sy ni mmg minat gilaaaa ngn law. dpt 6A (bi A+ maths A) masalahny skrg sy dpt E utk kimia. subject sains yg lain c. nk tny la, awk ade ke dpt D or E utk sc subject? thanks.

      Delete
    3. Subjek sains sy yg lain mmg semua hancur. Biologi B, Kimia D and Fizik C, Add Math E..huu

      Delete
    4. serious ke result awk cmtu? tp org kate lelaki senang nk masuk . sbb persaingan tk bnyk (lagipon jarang laki minat law, membace n menghafal ni.. hehe) tu la, tkt dorang tgk E for kimia tu, trus reject sy. tk kire, nk jgk masuk law! <<bile terlampau obses ngn law gini la jadinye. hehe

      Delete
    5. nak tengok transkrip? yang senang masuk tu x tau la sebab waktu asasi dulu kami lelaki ni outnumbered. dalam ratio 1:4 dengan permpuan. rezeki kat mana-mana ada, jangan risaulah.

      Delete
  20. sya dapat 9a spm,,klu nak apply untuk law uitm nie,, lbih baik amek
    PI007 Asasi undang-undang (Trek Pantas KPTM)
    @ yang nie PI005 Asasi undang-undang? tak tao la nak plih yg mana,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. P1005 Asasi UiTM Normal Track
      P1006 Asasi UiTM Fast Track
      PI007 Asasi KPTM Fast Track

      kalau apply PI006 n PI005 , gerenti akan dapat sambung degree kat UiTM, but if apply for PI007, kemungkinan besar akan dapat sambung ijazah ke universiti lain such as UKM, UM, UIA..dll

      Delete
  21. apa beza laen antara fast trek dgn normal trek 2?(selain masa bljar,setaon&setaon stgh),,
    lagi satu saya tak pandai speaking ,,x pe k klu sya apply gak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya beza cuma masa je kot dan tempat. normal track program ada kat kedah, kuantan, while fast track ada kat shah alam je. errm, jangan risau pasal speaking sebab saya dulu pun macam awak jugak..nanti akan ada subjek untuk improve semua benda tu..

      Delete
  22. Nak tanya, normal track takde kat shah alam ke?

    ReplyDelete
  23. salam..saya dpt 6a dlm spm 2011,i got bm- A+,BI-A-,MATH-A,SEJ-A,QURAN SUNNAH-A+,PENDIDIKAN SYARIAH,A-...nak mntk asasi law,agak2 dpt x eh ?? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. keputusan awak dah cukup menepati kriteria yang diperlukan. apply la, insyallah dapat.

      Delete
  24. apa bezanya asasi undang2 uitm n asasi undang2 kptm? yg mana lebih bgus? saya pening nk pilih mana 1..thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. both program subjeknya sama but if awak nak sambung peringkat ijazah kat UiTM kena la apply asasi UiTM but kalau nak tukar universiti waktu degree, boleh la nak apply asasi KPTM. Tapi, student KPTM yang cemerlang dalam pointer akan diserap kedalam UiTM, manakala selebihnya akan sambung diuniversiti lain

      Delete
  25. Assalamualaikum abg. Sy baru dpt result spm. 3A+, 4A , 2B+ , 1B and 1 D. Sy apply asasi law. tp sy takut lah. sbb sy tak hebat pun nak speaking. lepastu org cakap asasi law ni mencabar and susah. btl ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firstly, kalau nak masuk asasi ni kenalah rajin. Sebab masanya singkat : 2 or 3 sem. Tak dinafikan yang program ni memang mencabar jugak, susah tu tak tau camne nak cakap. Kalau rajin belajar senang la, kalau susah memang lain la jadinya. Soal speaking pulak, abang dulu lagi teruk waktu mula-mula masuk but alhamdulillah, survive je..:-)

      Delete
  26. Nak reach pointer 3.5 tu susah tak? so skrg abg still belajar law ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi abg agk susah sebab nk kene rajin. abg dh x smbg law skrg ni sbb muet x dpt band 4, walaupun pointer 3.48..

      Delete
    2. Oh yeke. Band 4 tu kiranya band yg paling tinggi ek? so skrg abg ambik course apa? kat U mana pulak?

      Delete
    3. Paling tinggi Band 6. Skrg ni still kat UiTM Shah Alam tapi kos Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran.

      Delete
    4. abg, saya nak tanya. kalau 7A 3B 1D boleh dapat fast track tak?

      Delete
    5. insyallah cerah harapan nak dapat. Abang 5A je hari tu, alhamdulillah dapat masuk fast track kat s.alam..

      Delete
    6. thanks abg sebab sudi jawab soalan ifa. ifa memang minat nak ambik law dari dulu lagi. cuma takda tempat nak tanya pasal law. nasib baik jumpa link blog abg.

      Delete
    7. no biggie la dik. kalau minat ape salahnye try masuk mne la tau kot2 nanti jadi lawyer.

      Delete
  27. students law akan ditempatkan kat mana? adakah semua akn dpt kat shah alam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang saya tau kalau fast track kat Shah Alam, normal track pulak kt Kuantan & Kedah

      Delete
  28. abg, susah x study law dlm bi?? exam dia semua susah x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. x la susah sangat sebab nanti lama-lama terbiasa jugak. exam depends kat student la, kalau rajin senang la - kalau malas memang la susah

      Delete
  29. Abg, dulu masa time abg setahu abg kwn2 yg dpt masuk asasi law ni paling rendah dapat berape A masa spm dulu? Lagi satu, bila nk ambil test muet tu? Adakah sblum msuk asasi atau selepas? Trima kasih abg:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mostly 5A keatas. test MUET tu depends on kalendar MPM. Kalau cam abang hari tu waktu cuti semester pertama. MUET akan diambil ketika asasi sedang berjalan, bukan sebelum or selepas

      Delete
  30. Assalam abg, kalau asasi yg fast track mostly 5A keatas, yg normal track pulak mcm mane? Lower than that ade ke..... Sy curious la bcoz sometimes ade yg 5A 'S n above pun xdpt asasi undg2 ni tp 4A's n lower pun bole dpt. Ikut rezeki jugak kan bang :) btw, muet nk daftar bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk ape yg A la, x silap abg kene A dlm english, BM..tapi, rezeki ditgn Allah, kalau ada rezeki dapatlah. pasal muet pulak kena follow up dgn MPM and Kalendar MUET.

      Delete
  31. Abg, asasi yg kat kuantan n kedah tu kelayakan die kurang sikit kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu abang tak pasti sangat la dik. tapi abg rasa tak kot, sebab ade je kawan abang dulu dapat result sama tapi dapat normal track, abg pulak dapat fast track..agaknya luck kot.

      Delete
  32. Hm, sy pun nk sgt masuk asasi law uitm ni. Kampus yg kat merbok n kuantan punya qualification nk masuk lower dr yg s.alam ke?abang doakanlah sy dpt masuk k...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm sy x tau la psl qualification nak masuk samada lagi rendah atau x. adik jgn risau la, abg kt cni mmg harap semua yg ada b'tanya dapat masuk asasi.insyallah, allah tunjukkan jalan.

      Delete
  33. assalamualaikum...nk tanyer ckit..kal0 kter nk amek asasi law kptm jep ekk yg b0le g 0verseas..kal0 n0rmal track x bleh ker??? maknenyer kal0 nk gie 0verseas kene amek law kptm (s0ri ayt sy tunggang tebalek) #sayayangbuntu#

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. semua jenis asasi, tak kira lah normal or fast track ada peluang untuk melanjutkan pelajaran ke oversea, but it depends on your result, and recommendation from lecturer.

      Delete
  34. salam. abg, sy dpt a+ utk bm, m3, sej. a utk bi n pai. b+ utk fizik. b utk bio. c+ utk addmath n chemist. ade harapan x nak masok fast track ? sy rase risau sgt skrg x dpt masok asasi law sbb byk btol saingan :( sy rase sy x dpt bwk sgt sbjek2 sns ni so brharap sgt ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. m'lihatkan result adik ni mmg dah cukup layak utk dpt asasi undang-undang. but, first of all kena yakin kepada Allah bhw apa yang diberi, itulah yang terbaik. Apa-apapun course yang adik dapat, tak kira la law ke, sains ke - pasti ada hikmah. macam abang sekarang tak sambung undang-undang pun, tapi baru sekarang nampak hikmahnya kenapa Allah bagi jalan lain . So, kekal yakin. Kalau nak sangat, banyakkan berdoa.

      Delete
  35. Salam. Abang, nak tanya. Saya dapat A untuk bm bi sej ag ict. Subject sains semua credit je. Layak tak mohon asasi law?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon tu boleh je, dapat or tak dapat tu bukan hak kita. tapi kalau tengk result adik ni, insyallah boleh dapat.

      Delete
  36. Assalamulaikum abg sye nk tye...sye dekat skola blaja dlam aliran sastera...result spm ariy 2 sye dpat 8A tp bi sye b+ n mt sye E..pluang nk dpat 2 ad ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak silap abg, B,. BI kena A. Math credit. Tapi siapalah abang nak cakap adik takde peluang ke apa. Takdir kita tak siapa yang tau

      Delete
  37. mulai tahun 2011 semua asasi law sama ada di uitm kuantan atau merbok duration asasi ialah 1tahun bermakna 2 semester... semua dah jadi fast track..tentang mana lebih baik.. semua ada kelebihan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, sy ada dgr psl pertukaran status program tersebut, tapi tak berapa nak amik berat sangat sebab sekarang ni saya tak stdy law dah.

      Delete
  38. Assalamualaikum ;) saya pelajaar lepasan spm 2011 . hm result sye mmg la teruk giler . bm , sej - A+ , agama - A , math,bi -A- . physcic-c+ bio-c , kimia-d and ADDMATHHH TU DAPAT E ! -,-' saya ada apply asasi law uitm sebagai pilihan pertama upu . :'( abg doakan saya dapat ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, result adik ni lebih kurang abg je. insyallah, abg slalu doakn spe2 yang nak belajar.

      Delete
  39. salam bang..saya nk tye..abg rase sy leh dapat x asasi undang2 nie for fast track punye...result BM A- BI A- SEJ A+ AG A- MATH A- and rest CHEM N BIO B , PHY C+ ADMATH D..sye risau la..sbb banyak a minus nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, melihatkan result adik ni mmg agak sama dgn apa yg abg dpt 2 tahun lepas. insyallah, peluang tu ada

      Delete
  40. assalamualaikum abg . saya nak tanya, saya agak berminat dengan asasi law uitm sbb saya nak lari dari sbjek sains ,dgan result saya yg hnya dpt 5a [ bm(A) bi(A-) sej(A-) math(A) ag(A)] layak x untk dpt program asasi law uitm untk normal track ?dan 1 lagi ,untk asasi law uitm untk buat degree nanti ,mmg diserapkan terus dalam kos law atau ikut pointer kita ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk sambung degree undang2 wajib dapat band 4 and lepas 3.00

      Delete
  41. saya nak tanya,sy dpt BM BI SEJ PEND ISLAM---> A. tapi maths sy D. subjek kredit sy cukup 5. sy tak harap dpt tarck pantas,dpt track biasa pun jadilah. Kot2 abg ade pengalamn,ade tak result mcm sy ni yg layak amik asasi law? Thank youu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam, fatin awak dari mana ya? saya pun ada apply asasi undang2. btw, awk ada FB or pape x? coz nnti we can contact :)

      Delete
  42. sy dapat BM BI SEJ PEND ISLAM ----> A tp maths sy D.sy tak harap dpt fast track,normal punya pun jadilah. Kot2 abg ade pengalaman,ade tak org yg dpt result mcm sy lepas buat asasi law. kredit sy 5. saya memang minat sangat2 nak amik course ni.Thankk youu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbjek yg abg rse wajib score ialah english dn bahasa. tp abg x brpe nk igt la tntg sbjek lain. dik, rezeki kite ade kt mne2, carilah ia

      Delete
  43. seronok baca blog ni esp on this site.people kept asking about foundation in law uitm.i apply it too.and the result will be come out very soon.hope that i'm the one who'll get it too.Ameen.:) (praktis speaking even my english is sucks) :D thanks to the blog owner for letting us know everything about it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin, insyallah adik boleh dapat. doa2 selalu ye. btw, thank you very much sbb sudi singgah blog ni..:-)

      Delete
  44. abang saya nak tanya kalau kita dah habis asasi law kt uitm nh untuk temph 1 tahun(2 sem) , boleh tak kita nak tukar course lain contohnya dalam ijazah TESL ataupun course lain2 yang kita minat semasa dlam ijazah nnti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course boleh tukar, ada dua cara macam mana nak tukar. untuk study asasi law mesti dapat MUET Band 4 and 3.00 CGPA. Siapa yang tak lepas, kena tukar course. Macam abang, huu.

      Delete
  45. baca comment je lha.
    speechless na tanya soalan. :D
    ramai yang tanya soalan yang sama.
    wuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kadang-kadang dah penat jawap soalan yg sama.

      Delete
  46. asasi law ni perlu physic chemist ke bang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course takde subjek2 sains ni lagi. kalau yang calculation pun ada ekonomi je.

      Delete
  47. hehehe. tau tape. hahaha.
    btw bro.
    i got the asasi law.
    hail yeah. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Congrats. jangan terlalu happy. sekarang ni better study sikit-sikit pasal federal constitution, malaysian legal system dll. ingat abg dlu eksaited sangat bila dapat but last-last end up kat FSPPP. So, do your best waktu asasi.

      Delete
    2. haha. tau tape.
      kazen saya pun ada kata.
      btw abang punye muet dpt band bpe smpai kena kick?
      mmg juz na band 4 je ek ? band 3 ta lepas ?

      Delete
    3. untuk dapat band 4 kena 180, tapi abang dapat 175 je

      Delete
  48. Assalamualaikum abg, sy dpt Asasi Law KPTM..Sy nk tanye a few questions nie dan kalo soalan2 nye kedengaran agak mengarut tu mintak maap la ye XD( jgn risau, soalan2 sy belum pernah ditanye lg =D ) :

    1. Buku2 untuk semua subjek agak2 brape ratus ek? Satu buku tu lebih kurg brape RM? selalunye kite yg beli @ lecturer yg akan belikan?..Each sem kena beli buku baru ke?? Kena bajet duit siap2 la --,--'

    2.Exam MUET nie termasuk sekali ke dalam foundation nie atau kena pandai2 buat preparation sendiri?

    3.Yang bab public speaking,speech, debate dan benda2 lain yg kena melibatkan sy berdiri kat depan dan bercakap tuu, most of the time, lecturer akan panggil secare random @ akn diberi mase untuk prepare? Pahtu, selalu ke kena buat menda nie? Sy xsuke la berdiri2 kat depan speaking2 nie, fobia, mulut otomatik xblh bukak. Lecturer ade bagi guidance ke kat kite dalam bab2 cenggini? Habis kalo debate tu, nk bangkang xreti mcm ne? mati la kalo camtu T_T takkan nk pandai2 sendiri kot, pengsan la sy kalo camtu..

    4.Lecturer nye baik2 tak?? Ke ade garang dan menakutkan o_O??

    5.Utk 'belajar oversea' tu kan, nak apply scholarship kat mane? Through web la mostly kan? And ade interview kan? Selalunye mase untuk apply tu mase bile ( hujung sem 2 @ etc? ).. And kwn2 abg ade yg dpt blaja oversea kan..dorg ade tak kena interview ngn pihak university yg dorg sambung blaja tu?

    6. Jauh tak jarak antara kolej2 dgn fakulti law? Dan yg paling mustahak, hehe.., tambang bas kat sane brape ek?? Mane la tau kot nk jalan2 cari makan ke..XDDD Mintak maap la, sy memang xkenal langsung are2 kat S.alam nie,aritu pegi Selangkah kat UITM tu pun tgk jalan2 die, ngeri betul,besar sgt. Segale jenis seksyen ade. takut sesat la pulak..

    Rasenye tu je la kot yg sy nk tanye..dah mcm karangan dah sy tgk O_O..Sorry again ^^..
    Btw, sy tgk kat part 'dihatiku' tu, abg dulu sekolah smkbsb,rwg?? Adakah smk bdr sg buaye?? o_O?? kekeke, sy dulu sek sg choh XDDD

    Tu je....TQ for spending your time to read this incredibly longggg questions. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam adik, tahniah sebab dapat join UiTM.
      1. Buku memang akan menjangkau ratusan ringgit, ada lecturer akan tolong dapatkan from vendor. tentang harga abang dah lupa lah dik, maklumlah. dah lama sangat grad asasi.huu
      2.MUET ni macam jantung untuk pelajar asasi. tak lepas MUET, so tak layak sambung BLS. macam abang.preparation ada dalam program, jangan risau kat situ lecturer akan train.
      3.public speaking, debate tu memang biasa sangat untuk student law. biasalah, nak jadi lawyer yang bagus mesti pandai berkata-kata. Don't worry, lecturer akan guide kita cuma kena beranilah. abang dulu pun takut jugak, sekarang ni alhamdulillah dah mampu bagi ucapan depan professor semua.
      4.Kalau kita baik dengan lecturer, diorang pun akan baik dengan kita jugak.
      5. pasal scholarship and oversea abang tak dapat nak tolong sebab takde experience, plus - kawan yang dapat hari tu abang tak rapat sangat, so tak sempat nak cedok pengalaman diorang
      6.untuk pelajar asasi, kemudahan kolej disediakan. so memang semuanya akan duduk dalam kampus. bas memang ada, ada bas free jangan risau. bas bayar pun ada sekali pusing UiTM seringgit. Kalau duduk luar memang susah sikit,macam abang sekarang ni jadi NR. tapi, nasib baik bawak transport..

      fyi, abang memang from SMK Bdr Sg Buaya, Rawang. ada kawan abang sekolah kat sekolah adik, plus kakak abang dulu pun belajar kat sana waktu STPM. Alhamdulillah, sekarang ni dia pun part 2 degree kat UiTM.

      Delete
    2. sy pon dpt asasi law kptm kt shah alam..so confuse whether i should grab the chance or being 4 matriks for a year..coz sy bkn ank ong kaya n tkot larh na try..fuhhh...smpai skrg still doesn't know 2 decide..matriks or foundation..klu asasi blaja cmner erk???n adkh pluang pkjaan klu amik law nieyh just lawyer or might be otherwise??

      Delete
    3. Asslmualaikom..i got it 2..sy pon dpt asasi undg2 kt uitm shah alam kptm nyer..still confused whether i should grab the chance or being in matrik..coz sy bkn ank ong kaya..klu g situ bku dy mmg wjib ker kta bli..still confuse..matriks pon dpt..tp ntah larh..

      Delete
    4. Waalaikumusalam, try la masuk asasi, bukan dapat elaun ke. untuk buku, memang kene beli dik..tapi boleh je nak photostate. peluang pekerjaan pulak memang agak luas dan tak terhad untuk peguam sahaja. boleh jadi legal practitioner seperti legal adviser dll.

      Delete
  49. assalamualaikum. sy dpt asasi law uitm. kalo rslt bagozz bleh pegi overseas x. bleh x bg sbjk yg boleh sy stdi ckit2 gune internet drpd sy buang ms tunggu nk blaja lmbt lagi. kalo ad link lg bgos. nnti kalo x paham bleh tanye abg#mohonjasebaik#

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. kalau result bagus ada peluang nak pergi oversea tapi kena dapat recommendation from lecturer. buat masa sekarang ni, adik boleh pergi kat Wikipedia, and study pasal malaysian legal system, federal constitution sebab untuk part 1 akan belajar yang paling asas tentang undang-undang Malaysia.

      Delete
  50. salam . sye dpt foundation law uitm .bleh list kan x apa yg sye kne prepare or study other than the 2 u mentioned above ??? thanks yeah senior . :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Fyi, saya bukanlah senior anda. sebab saya dah takde kaitan dengan FUU lagi. but untuk student part 1. cuba study Malaysian Legal System, Federal Constitution, kuatkan presentation skill dalam English.

      Delete
    2. owh . bkn senior . ok .=D btw, sorry sbb tnye soalan yg cam sme jerr ngn org kt atas tu . sbb mse sye tnye ari tu, rsenyerr tkde lagi soalan kt atas tu . hahhahaha . so SORRY . anyway, thanks a lot sbb tetap jwab soalan sye . ^_^

      Delete
    3. erm, xpela..kdg2 rse bengang jugak dgn org yg tanya soalan sme. cubalah amik masa check dlu komen2 lepas, sbb ada yg tau nk jwpan dpn mata tp x nak cari.. btw, sama-sama

      Delete
    4. nanti ble sye daa strt kuliah, bleh tnye abg x sal sbjek2 law tu ?? kot2 abg igt lagi skit2 . ^_^

      Delete
    5. bleyh je, tptgk la klu abg bleyh tolong sbb abg bkn law student dik..

      Delete
  51. assalamualaikum. nak tny sket la bang.
    MUET tu blaja ape eh? ade kene buat essay ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, MUET tu Malaysian University English Test. Ada Listening, Speaking, Reading and Writing. Untuk asasi, mesti score Band 4 untuk sambung ijazah undang-undang.

      Delete
  52. assalam..lau x lpas untuk muet band4 and 3 pointer.. 6ti kna p course lain kan??course ape yg dye akn bg??

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. banyak jugak course. depends kat mana student ni tu belajar, whether KPTM or UiTM. kalau asasi UiTM diorang boleh apply course dalam UiTM but if KPTM, kena isi UPU balik.

      Delete
  53. slm abg..
    sy spm2011 student..
    bru dpt twrn ke uitm-asasi undang2 ni.
    tp xtau lagi kampus mane..
    nk tnye..
    susah ke nk score 4.00 dlm law ni?
    pastu..confuse sbnrnye nk pilih antara law ni dgn matrik..
    sbb org ckp..kalau law,blh sambung kos law je..
    kalau x dpt pointer tinggi. dia campak kite ke kos lain,,tp kat uitm je..kire xleh dh nk masuk u lain..
    mcm mane ea? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam dik. nak score dalam undang-undang depends kat student. kalau dia fokus, selalu membaca .maka senanglah nak absorb and score. tak jugak, sebab ada kawan abg yg lepas asasi tapi tak sambung law pun. yang tak dapat pointer tinggi tu pun sebenarnya bukan masalah. adik dapat UiTM so kenalah score 3.00 and Band 4 dalam MUET, baru layak sambung BLS. yang kena campak tu, abang buktinya. abang tak dapat band 4 and tercampak kat sains pentadbiran.

      Delete
  54. thnx blogger coz share sume nih!
    eh, kilalala awk asal mane?? sya pn dpt.. awk ader fb ta?? sesape yg dpt, dtg la fb sya.. blh kenal2 kn? hihi.. fb saya: fara athira. blogger, sori ek tmpng cri kwn! ehehh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe2, the more the merrier. cari kawan dlu nanti kat sana senang

      Delete
    2. hahahahahaha ! saya PAHANG. dapat kampus kuantan. :)
      awak pergi je blog saya :) http://syakilarakyatbiasa.blogspot.com/
      btw fara athira. nama awak dalam fb nie. bukan awak sorang je . :)

      mcam maen coment coment dalam fb plak. :)

      Delete
  55. Assalamualaikum. saya dapat asasi undang2 normal trek uitm dan pada masa yang sama saya dapat tawaran matrikulasi aliran sains..abg rasa mana okay. ? dah buntu ni

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum. saya dapat asasi undang2 normal trek uitm dan pada masa yang sama saya dapat tawaran matrikulasi aliran sains..abg rasa mana okay. ? dah buntu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, abang bukanlah siapa-siapa nak bagi pendapat kat adik dalam keputusan macam ni. Buat istikharah, cuba nilai kekuatan - adik kuat kat dalam bidang apa, adik minat dalam bidang apa, adik nak jadi apa. Jawab soalan-soalan tu then kalau rasa adik more to subjek yang memerlukan pembacaan yang teliti, maka asasi undang-undang la yang terbaik, if not masuklah matrik.

      Delete
    2. minat law tp MUET tu macam bermain main di fikiran..buat kita keliru..lg pon sains ni macam x kena dgn diri ni

      Delete
    3. adik sy dpt asasi undang2 jugak...padahal pi interview asasi TESL haritu...tgh pening gak nk pi matrik sains @ asasi law ni...masalah-masalah....hehe

      Delete
    4. GMS : Kalau rasa sains takde chemistry dgn diri adi, why not proceed kat asasi law
      Wann:sama jugak macam yang kat atas tu, cuba nilai dan analisis

      Delete
  57. tumpang tanyer..kal0 dpt uitm law ann...kal0 result bezz bleh x nk gie 0verseas.....tlg reply yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu, dah berkali-kali jawab soalan ni. kalau result ok, mestilah boleh.

      Delete
  58. Salam bang. Saya tak dapat pun asasi law ni. Kawan ramai dapat tapi dorang tak pegi pun. Sayangnya.. Saya sambung f6 je sekarang ni sambil tunggu keputusan rayuan. Anyways, terimakasih bang sebab share and jawab macam macam soalan kat sini yang boleh dijadikan panduan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe. it's okay. rezeki kita ada dimana-mana. tak semestinya kita tak dapat masuk universiti kita dah gagal. kakak saya result baik waktu SPM tapi sebab kesihatan dia sambung form 6. Sekarang ni dia dah Part 2 ijazah dengan saya kat UiTM. Jangan risau, sentiasa ingat tuhan.

      Delete
  59. adik saya dpt asasi LAW gak nih...tgh tgk2 sumber info asasi ni...padahal haritu pi interview asasi TESL uitm...takut jugak baca coment2 Fred McBride ni pasai MUET band 4 tuh....huhu...dpt matrik SAINS jugak....masalah-masalah.....doakan adik saya berjaya yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa awak yang cari sumber, pelik ni..huu.. erm btw, sy selalu doakan anak bangsa saya untuk berjaya.

      Delete
  60. ape risiko ambil asasi law ye??still konpius sama ada nak ambil asasi law atau matrik. sy ingt nk g matrik coz rmai kngkwn yg dpt situ n sy rasa takut sorg2x kt uitm pastu tak dpt biasakan diri. mesti sy rasa rndh diri sbb sy x bgus dlm speaking . tolong bg nsihat sikit. terima kasih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan risau waktu saya mula-mula masuk UiTM Shah Alam. Saya sorang je, takde kawan sekolah yang dapat offe sama macam saya tapi saya cuba adapt, cari kawan baru. belajar untuk jadi berani dan konfiden . ingat, tak tentu kalau kita ada kawan yang kenal, kita boleh berjaya. lagipun, bukan semua boleh kekal. jarang sangat tengok kawan sekolah then jadi kawan universiti pastu kerja satu syarikat. kat universitilah masa untuk mencari kawan baru. yang pasal speaking, kat sana kita belajar. don't worry.

      Delete
  61. Ok, saya dpt asasi law kat kampus kuantan. Nanti buat law degree sambung kat uitm kuantan jugak ke apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takla, untuk peringkat ijazah semua kat Shah Alam

      Delete
  62. Saya dpt asasi law kat kampus kuantan. Nak tanya, nanti masa sambung law degree kat uitm kuantan juga ke apa?

    ReplyDelete
  63. salam,, alhamdulillah saya dpt asasi undang2 uitm... tapi saya dpt yg kat kuantan ( x kesah pon kat mana sebenarnya) tapi kat kuantan tempohnya 1thn 1/2... lps tu saya tgk lah apa perbezaan shah alam n kuantan... apa yg saya dapati ada sesetgh benda yg diajar di shah alam, x diajar di kuantan??? (berpandukn jadual belajar yg diberikan)... so apa perbezaannya?? adakah di shah alam lebih bagus ataupun sama sahaja??? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. tahniah sebab dapat asasi. kat shah alam adalah fast track 2 sem je, but kat tempat lain normal track 3 sem. perbezaan adalah masa, jumlah jam kredit sama tapi untuk student shah alam mereka kena cover subjek dalam 2 sem , manakala yang normal 3 sem. yang pasal kualiti bagus ke tak, tu saya tak pasti .

      Delete
  64. Assalamualaikum. nak tanya, career prospects selain lawyer apa ek kalau amek undang-undang ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, untuk kerjaya boleh jadi legal adviser, dan cabang-cabang berkaitan undang-undang. maaf lah sebab tak dapat bagi banyak prospek sebab saya bukan student law lagi. so, x pasti

      Delete
  65. slm..
    btw, subjek yg kena blajar tu susah tak?
    sbb confuse sgt2..
    sy takut muet ni..
    blh cerita tak..
    apa yg kne test dalam muet tu?
    susah sgt ke nk dpt band 4? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. subjek nak kena belajar tu depends kat student. kalau rajin belajar, tak susah. kalau malas memang cari nahas la. untuk MUET ada reading, listening, speaking and writing section. untuk siapa yang ada strong background in english senanglah nak score. kalau yang average kena push sikit.

      Delete
  66. slm..
    btw, subjek yg kena blajar tu susah tak?
    sbb confuse sgt2..
    sy takut muet ni..
    blh cerita tak..
    apa yg kne test dalam muet tu?
    susah sgt ke nk dpt band 4? :(

    ReplyDelete
  67. susah ke nk dpt muet band 4?
    sy dpt asasi undang2 kat uitm shah alam..
    bwh kptm..
    pstu..abg rse,mne yg elok?
    asasi law ni ke..or matrik sains?
    takut laa..=.=" takut nk amek law sbb takut susah..
    takut x dpt continue..
    takut nak maek matrik sbb kurg minat math n sains tu...
    abg rase cmner?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau memang tak minat dengan subjek sains, abang recommend jangan sebab kita kalau buat satu benda tu kena ada minat, baru boleh buat sehabis baik. try amik law, ia menyeronokkan plus akan belajar banyak benda baru.

      Delete
  68. salam , abang ,

    saya result okay tapi tak dapat upu , tunggu keputusan upu rayuan .
    saya nak tanya pendapat abang , mana lebih baik , buat form 6 kemanusiaan atau terus pergi mmu asasi undang undang ? saya perlukan pandangan dari seorang pelajar asasi undang undang . terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. w;salam dik

      first of all, jangan tertekan sebab tak dapat offer. rezeki akan tiba, cuma masa je.

      kalau kewangan family adik mantap, bolehlah kalau proceed ke MMU, kalau tak nak membebankan family, STPM lah jawapannya.

      Kenapa STPM? Sijil laku kat pasaran, kalau dapat good result senang masuk IPTA, STPM merupakan diantara peperiksaan tersusah di dunia, sebab tu la it's highly regarded. abg ckp based on fact, sebab kakak abg student STPM and now dah part 2 ijazah kat UiTM. Plus, STPM murah

      kolej swasta seperti yang sedia maklum memag mahal dari segi kos kemasukan, sebabnya fasiliti memang canggih plus tenaga pengajar yang professional.

      apa-apa pn, buat solat istikharah. wish u the best of luck.

      Delete
  69. Bro , i just finished my SPM and dat asasi law uitm . Can you please help me out ? Im in dilema right now sbb dpt asasi engineering unikl sekali . Contact me via twitter . aSAP , kena buat keputusan sebelum khamis 10 May 2012 . Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf takde twitter. but kalau kat sini bolehlah nak bagi advise. analisis your strength. kuat kat subjek sains or sastera. kalau lagi banyak kat sains, better amik engineering, kalau sebaliknya - asasi law yang the best utk you

      Delete
  70. assaalamualaikum . saya nak tumpang tanya . saya dapat asasi law normal track kat uitm . macam mana kalau saya score 3.00 pointer above and MUET 4 band , tapi saya nak tukar course lain masa amik degree ? boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, kalau lepas requirement UiTM akan seboleh-bolehnya simpan awak untuk FUU tapi awk boleh tukar, sebab ada kawan saya yang lepas dua-dua tapi amik course lain

      Delete
  71. Assalamualaikum, Alhamdulillah I am offered to further my studies in PI007 KPTM Fast Track Foundation Program in Law for year 2012/2013. Law is a very serious field which I am very interested to be part of it but I need a help from someone like you, Mr Farid since I’m in need of the information of the subjects that I am about to learn so I can be well prepared for it and so that I can be really keen and convinced that this is the right choice for me. If this is not too much to ask from you, I really want to know more about almost-everything and I really need to ask you tons of questions since you have the experience. This might be an enormous request for a stranger like me to ask from you, but please, as soon as you lay your eyes on this text, can you please e-mail me at andrea.jules@ymail.com or simply reach me via twitter @dreenaveracious. I know this is too much to ask, but I really need someone to help me out in this. You have no idea how excited I am right now which at the same time, I am too mixed up with everything. I just need to be clear with things. Please, thank you very much. I really hope you’re willing to help me out. Assalamualaikum – Adreena

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, congratulation for the offer. For your information, I've responded your e-mail. you can directly ask any question there.

      Delete
    2. Thank you so much for the warmness you've shown :)
      Replied :)

      Delete
  72. Alhamdulillah... im successfully got what i want. But, after seeing you had "kick" from the course because fail to earn band 4 in MUET despite get pointer over 3.0, im in dilemma either further the law study or not. Im too weak in communication and english. So, i really wonder on my ability to earn band 4 in MUET as many people told me, it is hard to achieve band 4. And, how many student in your batch that had successfully past in this foundation programme [ i mean those who secured their place in law degree ]. Rally need your advise.... Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Don't worry because there you will learn and improvise your english, there are several english subject as a preparation for MUET. Before asasi, I used to have this kind of feeling because I'm not good in English but alhamdulillah, although failed to get Band 4, my english is slightly improve. trust me, you can do it. For my batch, I think half of the students passed to the degree level. While, the other also managed to continue their studies at degree level but on different course.

      Delete
  73. Kalau saya berjaya mendapat pointer 3.0 keatas n band 4 dlm MUET, adakah saya confirm dapat sambung degree law di universiti. >>>> Jiwa kacau

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi satu about muet tu, test diadakan pada bulan julai n april kan? test 2 mesti diambil di uitm juga ke? sebab ada senior bgtau test 2 boleh diambil di kwsn berhampiran tmpt tinggal saya( negeri9).

      Delete
    2. tak, test akan diambil kat tempat asal awak. kat sekolah yang provide MUET test bersama dengan calon private lain.

      Delete
  74. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, tahniah atas kejayaan awak dapat join fakulti law UiTM. Untuk menjawab soalan awak yang pertama, pasal buku ye? erm, untuk buku boleh beli waktu tengah study sebab lecturer akan bagi senarai buku yang jadi recommended reading. pasal baju pulak, bebas tapi hendaklah menutup aurat dan sopan. sebab kita orang Melayu ada identiti, lagipun untuk menjaga nama keluarga yang jauh. sediakan baju hitam putih, tak kisah la baju kurung ke, kemeja ke..

      Delete
  75. Assalamualaikum.. i got a question to ask.. if my friend failed one of law subject in sem 1,, possible tak nak sambung degree in law??

    ReplyDelete
    Replies
    1. you need to complete your asasi, then after that the UiTM will decide whether you deserve their prestigious law degree - specification.

      Delete
  76. Salam bang, saya telah berjaya dpat course PI007-Asasi Undang2 KPTM! Saya nak tahu sujnjek2 dye mmg law dengan English je ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. ada subjek multimedia dan library processing skills

      Delete
  77. assalamualaikum . sy telah dipilh untuk asasi kptm . sy akn mendaftar disana. setelah saya membaca komen2 di atas . alhamdulillah , sy makin bersemangat utuk amik law kptm ini . soalan sy :

    1 . boleh cerita secara lebih mendalam bidang kerja bagi asasi undang2 ?

    2 . sekiranya , sy kene kick , apakah contoh , prog degree y ditawarkan utk sy ? boleh bagi contoh ? . sy betul2 buntu . sebab sy takut bila sy hbes degree tade peluang kerjaya

    3. mase kat sana nnti ,sy perlu menetap di hostel 1 bilik berapa org? hehehe

    4. abg boleh add sy di fb : zaynisa@rocketmail.com

    5. terima kasih atas keputusan abg utk letak cerita pasal law kptm disini sbb sy agk sukar crik di goggle . :)

    6 . mohon dibalas . terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. tahniah kerana dapat join fakulti undang-undang. menjawab pertanyaan adik yang pertama, tentang prospek kerjaya. sijil asasi tak laku dik, huu..yang laku ijazah undang-undang. lepas je BLS, ada program LLB yang menyediakan student untuk jadi peguam, pendakwa raya dan sebagainya. kalau tak nak jadi peguam, adik still boleh apply untuk legal position di company, contohnya legal adviser. Soalan yang kedua, kalau kena kick. banyak lagi program yang menanti diluar sana, adik asasi KPTM maknanya lagi luas compare dengan stdent Asasi UiTM. Abg kena kick from FUU but alhamdulillah sekarang berada di Part 2 Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran, juga di UiTM. Yang no 3, untuk student asasi memang dapat kemudahan kolej. untuk perempuan tak silap abang 4 orang satu bilik. Yang keempat, abang dah approve pun request. Finally, soalan terakhir adik pasal story dalam entri ni. Sebenarnya abg buat utk m'hargai memories b'sama kawan2 wktu asasi. takde niat pun nak tolong junior2 waktu mula. tapi, dah diorang tanya, abg jawab je la..huu

      semua soalan dah dibalas..

      Delete
  78. Assalamualaikum. can you tell about the silibus in law, just curious. thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, for the first semester. You will study about the basic of legal studies. What is Law? The effect, type of law, prominent jurist, the classification of law, characteristic and several famous cases. Plus, you will learn about the Malaysian Legal System, that is quite a large scope where you must be able to know and recognize the function, the concept of separation of power, Parliament and many more. In addition, try to make a research about the library processing skill, where you need to master on how to make a citation, bibliography and footnotes. There is also CSC, which is the multimedia subject.

      Delete
    2. thanks, it helps me alot. by the way, course law ni guna full english ke melayu? ataupun muet je guna english?

      Delete
  79. Salam... saya dpat kolej perindu. Apakah kemudahan yg disediakn n brape org share satu bilik (lelaki)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, Kolej Perindu ada kemudahan cyberzone, wifi, koperasi, kafeteria, gymnasium, court badminton n takraw, futsal. satu bilik 8 orang.

      Delete
  80. Salamm...sy da dpt asasi law kt uitm kdah..sy nk tnya mmg mse blaja prelaw ni mse kte full k ngn klas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. pre law memang sangat padat sampai nak bersukan pun tak sempat.time management sangatlah penting

      Delete
  81. ok abg . terima kasih kerana menjawab segala pertanyaan sy . and terima kasih jugak approve friend request sy :) .Sy merupakan seorg pembahas sekolah . namun , sy ade masalh utk overcome gigil sy , hehehe . sy harap kat sini sy dapat blaja macam2 . insya-Allah :) . sekian . korg yg bace post sy , harap add la sy . sbb sy nak crik kawan dulu . senang nnti . ape2 , terima kasih byk2 . assalamualaikum (^^,)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih jugak kerana melawat blog ni. abg yakin awak boleh survive, menjadi pembahas merupakan satu bonus. tapi jangan terlalu selesa sebab ada jugak kawan abang walaupun giat berbahas di sekolah tapi kandas. maksudnya, rezeki kita tak siapa yang tahu kecuali Maha Pencipta. Waalaikumusalam

      Delete
  82. salam...wow nmpak mcm best jaa asasi law uitm.tp saya nk tnya kalau kita reject asasi nie msa kta nk smbung degree still boleh apply uitm tak?atau nama kita dh blacklist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. boleh, takde masalah. UiTM takkan blacklist nama student unless student tu melanggar peraturan akademik.

      Delete
  83. assalammualaikum..
    sye dpt asasi undg2 normal track di kuantan..
    sye cuma nak mintak sedikit nasihat macam mane abg uruskn mase bljr dgn kehidupan harian memandangkan kelas utk prelaw ni yang agak padat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam,
      pengurusan masa sangat penting untuk asasi
      cuba kurangkan masa untuk buat benda yang tak berfaedah seperti keluar dengan kawan, shopping and hangout dengan kerap. boleh bersukan tapi tengok jadual, kalau ada kelas pagi, elakkan bersukan waktu malam. buat asasi, seboleh-bolehnya jangan join dulu aktiviti persatuan dalaman fakulti sebab aktiviti mereka kebanyakan waktu hampir peperiksaan final. jangan stress sangat study, kalau stress rilek dulu buat benda yang adik suka, then baru continue sebab subjek law kena pembacaan yang teliti dan juga fokus.

      ada pertanyaan lagi ke adik?

      Delete
    2. abg, kelas selalunye habis pukul berapa ye? Hari sabtu ade kelas tak?? TQ..

      Delete
    3. Eh jap, pastu agak2 ade mase tak kalo hujung minggu je balik? Sy xbrani nk duk kolej bile dgr ex2 student kena kacau, kecut perut sy --_-- Da la sy nie penakut..
      p/s: sorry abg tanye byk2 kali nie..

      Delete
  84. ok :) . sy nak tnye lagi . bila agak2 mase yg sesuai ye , utk sy bawak laptop ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan bawak lagi waktu bulan pertama. sebab padat dgn aktiviti seperti minggu destini siswa, plus brainstorming je.

      Delete
  85. minggu destini siswa kena pakai kain gelap/seluar gelap kan, tapi color apa ye?

    ReplyDelete
  86. abang :

    1 . laptop penting tak untuk pelajar asasi ?

    2. kuliah padat tak ? 1 hari ade bpe kuliah ?

    3. beg pelu bawak besar tak abg ?

    ReplyDelete
  87. assalamualaikum .. alhamdulillah sya dpt asasi undang2 kt shah alam.. urm , sya ni jniz yg aktif bersukan .. ad mse x nk wt suma tuh tym asasi punyer tmpoh ...??? 8least ptg2 kew ...

    ReplyDelete