Thursday, July 7, 2011

Kisah AKU n Bachelor of Administrative Science (Hons)


Aku telahpun membuat kata putus untuk menyertai FSPPP (Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi) di UiTM. This is an offer that I can't refuse. Why?? First, FUU dah kick aku, so, kemana lagi aku nak sambung belajar kalau bukan kat sini, Second, UiTM dah offer, ambik jer laa, kau nak letak high demand pulak..Third, kampus di terletak di Shah Alam, dekat sikit dengan rumah, lagipun aku dah biasa dengan UiTM Shah Alam. Fourth, Malaysian Examination Council telah memutuskan yang rayuan MUET aku tu tepat, tiada kesilapan - blah la, tak considerate langsung perangai korang ni, lagi sikit je pun.

Pada 1 Julai 2011, UiTM telah menawarkan aku pengajian peringkat ijazah didalam Bachelor of Administrative Science (Hons) atau dalam bahasa Melayu kita sebut Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran (Kepujian), ataupun didalam bahasa Perancis, "Baccalauréat ès sciences en administration (avec distinction)". Sebenarnya, aku telah pun membuat kajian tentang program ini bermula dari Perjumpaan Bersama Dekan FUU, dimana mereka telah shortlisted kan beberapa course untuk mereka yang kandas untuk meneruskan Bachelor of Legal Studies (BLS). Dari saat itu, aku telah laid out some blueprint in case kalau terkandas - on the other word, "the backup plan". Last-last, memang terkandas betul lah pulak. So, seperti yang aku jangka, dengan tewasnya aku disitu, UiTM 100 % akan tawarkan aku program backup ini dan alhamdulillah, aku dapat.

Apa-apa pun, aku nak cerita serba sedikit tentang FSPPP, my new faculty. Fakulti ini telah ditubuhkan pada 14 Januari 2004, pada asalnya FSPPP hanya menawarkan program Diploma Sains Pentadbiran yang kemudiannya ditukar menjadi Diploma Pentadbiran Awam, pada masa itu juga, FSPPP menyediakan external programmes such as Chartered Institute of Secretaries dan juga External LLB. Pada tahun 1995, FSPPP telah memperkenalkan program Bachelor of Corporate Administration (Hons.). Tahun 2002 pula, FSPPP memperkenalkan satu lagi program yang diberi nama Bachelor of Administrative Science (Hons.)..Haah, inilah program yang aku dapat, ia bertujuan untuk melatih mahasiswa-mahasisiwi untuk menjadi seorang Diplomat atau Public Manager yang versatile.

Untuk objektif, misi, visi, staff directories, map of faculty, programmes offered dan lain-lain.Silalah ke laman web yang diberikan di bawah:
Welcome to Faculty of Administrative Science & Policy Studies
http://fsppp.uitm.edu.my/index.php

Sekarang ini pula, aku nak memperkenalkan apa itu Bachelor of Administrative Science (Hons.) secara ringkas. Program ini mengambil masa selama 3 tahun untuk complete. Basically, ia diwujudkan untuk melahirkan graduan yang kreatif dan unik didalam job market. Program ini ditawarkan di UiTM Shah Alam, Kedah, Bandaraya Melaka, Sabah dan Sarawak.

Bagaimana pula dengan syarat kemasukan - ianya tidak strict macam FUU (sempat lagi nak condemn tu..ha3x).Hanya memerlukan Band 1 didalam MUET dan juga:

a) STPM: 3 Principals termasuk Pengajian Am, kredit dalam English, Matematik, Prinsip Akaun or Economics.
b) UiTM Diploma: CGPA at least 2.5 didalam Diploma Pentadbiran Awam, Pengajian Perniagaan, Accounting or Banking.
c) IPTA & IPTS Diploma: CGPA at least 3.0 didalam Diploma Pentadbiran Awam, Pengajian Perniagaan, Accounting or Banking.

Peluang pekerjaan bagi lepasan program ini : kita boleh join Public Service Department sebagai Pegawai Tadbir, Enforcement Officer ataupun menjadi seorang Pegawai Pengurusan Sumber Manusia (HR Officer) dan yang sewaktu dengannya.

Untuk sesiapa yang nak sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi pula, mereka boleh menyertai program Master didalam Sains Politik, Business Administration dan juga Sains Pentadbiran.

Apa yang kami akan belajar, Farid??
Untuk First Semeter, aku target dululah, yang lain-lain tu -depends on my result for first semester nanti.
a) Semester 1 : Tamadun Islam dan Asia Tenggara (aku nak solid 4.00 kat sini..), Co-Curiculum (macam mana nak kira??), Business Mathematics (at most 3.00), Introduction to Interactive Multimedia (kalau boleh 3.67), Intoduction to Public Service Quality Management (apakah ini??), Malaysian Legal System (kau jangan buat malu aku - 4.00, janji tau) and Accounting I (at most 3.00)

b) Semester 2 : Co-Curiculum, Business Statistics, Economics, Principles of Public Administration, Industrial Relations, Management Principles & Practices, Business Law

c) Semester 3 :Ethnic Relations, Third Language I, Co-Curriculum, Advanced Business Law, Reading & Critical Thinking, Management Accounting, Public Relations, Human Resource Management,
Electives - Quality Management/Electronic Government/International Relations/Malaysian Premiership Studies/Social Marketing

d) Semester 4 :Third Language II, Policy Analysis, Ethics in Administration, Management Information System, Report Writing, Organizational Behavior
Electives - Innovation Management/Southeast Asian Affairs/Local Government/Advanced Industrial Relations/International Business Environment

e) Semester 5 : Third Language III, Research Methodology & Data Analysis, Business Professional Correspondence, Project Management, Public Finance, Malaysian Economy
Electives - IT Management /Managing Change/Urban Sociology/Social Security and Employee Benefits Administration/Environmental Management in the Developing Countries

f) Semester 6 : Applied Research Project, Strategic Management for Public Sector, Practical Training, Service Management
Electives - Seminar in Global Affairs/Seminar in Public Management/Alternative Delivery System/Knowledge Management/Human Resource Development

sumber : http://fsppp.uitm.edu.my/

279 comments:

  1. hey..awak takde fb ke? senang nak tanya about course yg awak baru dapat..

    ReplyDelete
  2. kn ade facebook badge kn dalam blog ni..itulah link ke fb saya..

    ReplyDelete
  3. abik part time ke full time?

    ReplyDelete
  4. hurm...aku dapat course nie. bagus ke ?? under uitm jgak.. bole jadi lawyer ke ?? hihihi...

    ReplyDelete
  5. oh yeke?? kau dapat uitm mana?? jd lawyer tu aku x tau pulak..

    ReplyDelete
  6. beb...dpt uitm shah alam ke?class dh start?

    ReplyDelete
  7. aah, dpt kt shah alam, klas da start pn..

    ReplyDelete
  8. ape beza sains admin dgn koprat admin?

    ReplyDelete
  9. sains admin generally untuk prepare student untuk jd HR officer, management trainer, PTD..and it involve a balance studies of calculation and reading..while, BCA - preparing student untuk jd company secretary, byk calculation..my friend yg ckp la, sbb dia BCA..

    ReplyDelete
  10. as salam, aku pun bakal student BAS gak mulai 5 mac depan..dengar cerita dari senior2 lame tak ramai yang gagal dalam kos ni betul ke? btw mcm mane pointer sem 1? ok dak?

    ReplyDelete
  11. ade jgk dgr cite tu wktu first sem but it really depends kat org tu..kalau rajin, x fail la..erm..pointer sem 1 dpt 22 februari ni..

    ReplyDelete
  12. salam... ak nk tnye.... peluang besar x nk smbung master kt luar negare? klo ade...bley listkn uni mne....hehehehe :)

    ReplyDelete
  13. kt luar negara tu aq x pasti la, aku pn bru nk masuk sem 2..so, x dpt nk tolong la..but nt i'll ask my senior n lecturer..

    ReplyDelete
  14. nak tanya pendapat. sy brcdg nk ambil pjj kat uitm - diploma pentadbiran awam. tp setau sy semua subjek yg diajar di uitm adalah dalam BI dan ada silibus bussiness math n masalahnya sy kurang mahir dlm BI n math. jd, patut ke sy teruskan niat sy ambil course DPA di uitm? sy takut x boleh n tangkap apa yg diajar lebih2 lg sy ni dah lama x belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ia diajar dalam BI. tp jgn bimbang sebab lecturer byk membantu..mengajar campur bm dan bi. tp percaya laa bi awk akan improve. sy juga pelajar diploma pentadbiran awam pjj. matematik jgn takut sgt coz kalo awk rajin buat latihan yang lecturer bg secara berulang-ulang kali, awk akan lulus. sy pun dh lame x blaja tp apabila start belajar, mmg seronok. dpt kenal ramai pelajar dari pelbagai jabatan dan boleh tambah kenalan. jgn jadikan bi dan math menghalang cita2 awk.. DPA mmg enjoy sgt.

      Delete
  15. UiTM memang menggunakan english sebagai medium pengajaran tapi awak jgn risau la, sbb x semua lecturer ajar fully in english pn. waktu mula2 masuk sy pn x pandai math, bengap sikit ngire wktu kt sekolah dlu, but skrg da hbs satu sem ni, ok je..

    ReplyDelete
  16. I nak tanya , betul ke lepas habis ambil DPA kena kerja 2 tahun dulu baru bole sambung untuk buat degree ? I ada apply DPA dekat UPU .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak la, sebab ada jugak student from DPA yang melalui "proses penerapan" dimana ketika mereka di Part 3 akan diserap masuk ke program ijazah.

      Delete
    2. bole sambung degree terus lepas abis buat DPA..dengan syarat cgpa kena atas 2.3

      Delete
    3. bole sambung terus lepas abis buat DPA..dengan syarat cgpa kena atas 2.3

      Delete
  17. salam....sya lepasan stpm..sya nak ambil cos mcm awk...tp sya kurang yakin sbb bi sya x bgs sgt...spm sya dpt c+ n muet band 3...so awk rasa sya boleh x ambil cos ni...takut nnt belajar xbole pick up...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..jangan risau, sbb dalam kos ni band 1 pun boleh masuk..lagipun lecturer bukan ajar dalam fully english kat sini. saya pun dulu band 3, and sekarang ni alhamdulillah dah masuk part 2 dengan baik..:-)

      Delete
    2. oke la tuu muet band 3 sma mcm sya ...sya pun bdk bru BAS kt uitm shah alam..ala jgn takut,sbb mmber2 kita pun bknnya terer sgt,lecturer ade,jgn risau

      Delete
  18. lkau lpasan spm bley apply x tuk course ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh kot, sebab ini peringkat ijazah. bagi siapa yang nak amik ijazah mestilah datang dari program asasi, diploma , matrikulasi dll..

      Delete
    2. klu amek diploma dlm kos ni scra pjj utk 4 thn boleh...... pastu smbg la degree..... sy pn blaja camtu skrg ni.....

      Delete
    3. klu amek diploma secara pjj dlu bleh la.... pastu bru smbg degree..... sy pn skrg blaja cra mcm ni..... uitm x da offer dr spm trus ke degree....

      Delete
  19. macam mane dengan peluang pekerjaan nye? Bole jd ape selain HR,PTD n Enforcement off?

    ReplyDelete
    Replies
    1. diplomat, consultant company, HR manager..tu je la yg sy tau

      Delete
  20. okey , dpt band 3 , terkandas sbb muet , so officially law kick me out. so bile dh isi penerapan ,for sure dpt course nih ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm, tu depends kt UiTM la. B'gantung kat result u nt, hr tu xkan FUU x bagi briefing psl bnde2 ni.?

      Delete
  21. Assalammualaikum.nk tnye,if budak dr matrik nk masuk course ni,kene pointer at least bape ek ?
    course ni ade sbjek acc,acc die blaja yg basic tu ke ?
    course ni ade dekat uitm mane je ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. accounting mmg akn bljr from basic, course ni ada dekat UiTM Shah Alam, Kampus Bandaraya Melaka dan juga UiTM Merbok, Kedah

      Delete
    2. uitm swak pun da...bro fred lupa nk add up lg stu tu..

      Delete
  22. amik diploma ptdbiran awam x???susah X???kalau uitm shah alam hanya tuk pelajar yg amik degree je ke dlm course ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bukan from DPA, kat UiTM Shah Alam ada dua program ijazah - Pentadbiran Korporat dan Sains Pentadbiran, course ni tak susah sangat, tak senang sangat. depends kat student tu

      Delete
  23. Salam..nk tanye ni,sy dpt dip kt uitm kos pengajian perniagaan..then nanti nk smbung degree ambil kos perakaunan boleh x? Sbb sy memang minat dgn akaun tp xda rezeki strt dari diploma.kalau boleh,degree akaun kena blajar 4 tahun lebih ye??

    ReplyDelete
  24. As salam. Kursus ni ada part-time ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, sy x pasti la tapi boleh cuba pergi laman web ni utk maklumat selanjutnya
      http://fsppp.uitm.edu.my/

      Delete
    2. kos nie ada part time..pjj..

      Delete
  25. Salam, awk awk nk tnya ni . Memula awk kata ade kat 5 uitm .. Shah Alam,mlaka,kdah,sbah dan srawak... Pastu sbah srwak xde plak ? Aigooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Waktu ni saya tersilap. sebenarnya itu kampus-kampus yang ada program-program yang ditawarkan fsppp, bukan course BAS. maaf atas kesilapan.

      Delete
  26. Salam. Saya dpt offer kos ni untuk degree and saya lepasan matrik sains. masalah skrg my akaun knowledge mmg zero. boleh survive tak untuk yg xde basic langsung ni? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. fyi, sy pn waktu masuk course ni memang zero pn dlm accounting. and alhamdulillah tak fail pn wktu exam..dpt B+

      Delete
    2. salam.saya nak tnya kalau band 1 dalam muet tu dah boleh grade la kan mksdnya x payah ambil balik pun x pa kan

      Delete
    3. w'salam. kalau ikutkan requirement band 1 pun dah lepas.

      Delete
  27. Salam...sy lepasan diploma accounting and ditawarkan kos ni tuk degree..nnti bile sy masuk sy terus part 3 ke or kena start dr part 1 blik...and 1 more senang x kos ni nak skor? tq (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. awak masuk melalui penerapan ke? kalau penerapan memang akan start from Part 3. tak silap sayalah, cuba tengok kat surat tawaran tu. kos ni akan jadi senang bila kita minat dan faham, bukan sekadar tahu.

      Delete
    2. kalu start dr part3 x de ke nnti ketinggalan dr pelajar yg start dari part 1...

      Delete
    3. eh x lah, x silap saya ada pengecualian kredit. lagipun ada subjek yang awak dah belajar pun. contohnya macam accounting. btw, awak from mana uitm ke dulu?

      Delete
    4. btol2 tgok kt silibus dia byk yg dh penah belajar dlu...sy dr uitm melaka...dpt kt s.alam gak...register 10 sept ni InsyaAllah..

      Delete
    5. erm, kan. nt bleyh consult dgn advisor utk p'gecualian kredit utk sbjek yg awk dh belajar. klu cm sy dr asasi kne amik semua sbb xde pn yg dh belajar..sy pn masuk balik 9 september ni.

      Delete
    6. ok2..tq a lot ok...jumpa je la nnti :)

      Delete
  28. salam..sy ex stdent fom6 n sy dpat kos ni lah kat uitm kmpus bndrya mlaka..btw ok x kos ni?pluang pkejaan byk x?n byk sa kira mgira x?sbb sy minat sgt sal kira2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam first of all congrat kerana dapat smbg stdy ke peringkat ijazah. peluang pekerjaan sangatlah luas - boleh pilih samada nak b'khidmat either public or private services. untuk subjek mengira, unfortunately kos ni tak banyak mengira..

      Delete
  29. Awk , kos ini utk org yg brani ckp in public ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah, yang pasif pun boleh masuk jugak. tapi untuk siapa yang berani bercakap tu added value lah..baik untuk presentation dan juga communication dengan fakulti.

      Delete
  30. i'm a 'very pure science' student. agak2, saya boleh go on x dgn kos ni? i just checked out dia punya outline, and,fuhh, semuanya asing bagi saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dip sc biology.

      Delete
    2. ouh, jauhnye..huu. takpe2 boleh try. just stay focus nanti.

      Delete
  31. Salam, sy nak tanya. Course ni blh ambik ICSA tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm saya tak sure la yang tu. tapi saya rasa tak kot, sebab ICSA tu special utk program Corporate Admin not Sc Admin..
      sila rujuk link ni
      http://fsppp.uitm.edu.my/programmes/professional-icsa.html

      Delete
  32. salam.nak tnye, sy dpt twran kos nie kat kampus melaka.
    dalam surat twaran tlis tarikh akhir pendaftaran online sbelum 10 september 2012. tp x pasti bile pulak tarikh nak walk in register. ke bile2 je boleh daftar. harap dapat membantu. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam//sy rse baikm awak daftar s'cepat mungkin, jangan tangguh..takut nanti system down ataupn ade bnde yg x d'jangka b'laku..better prepare awal.

      Delete
  33. Salam, saya berminat nak ambik kursus ni secara part time. Agak2 berapa yer kos pengajiannya ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, tak silap saya jika amik course ni dalam PJJ - 5 tahun, iaitu 10 semester.

      Delete
    2. satu semester dalam lingkungan RM 1000 - RM 1300..

      Delete
  34. Saudara..nak tanya pengajaran dalam Bi or Bm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengajaran dalam bahasa inggeris, tapi bukan la fully in english sebab ada lecturer yang guna bahasa melayu jugak sebagai pengantar.

      Delete
  35. Saya dpt kos ni utk ijazah kt kbm. Btw kos ni byk mmbaxa ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos ni memang banyak membaca, bukan setakat baca. tapi faham.

      Delete
  36. ada sorang saudara dapat kos pentadbiran korporan dan hubungan.adakah sama dgn awak? tp dia tak brape suka sebab dia nak kos akaun..macamana pandangan anda

    ReplyDelete
  37. kos pentadbiran korporat amat berlainan dengan kos yang saya amik, jadi saya agak kurang sikit information pasal kos tu. pdgn saya, kos korporat tu banyak berkaitan dengan pengiraan, akaun, taxation dll. saya rasa dia boleh teruskan kos pentadbiraan korporat ni, sebab tak banyak lari pun..but if saudara awak nak kos akaun yang tulen, kos ni bukanlah choice yang terbaik..sebab ianya campuran akaun, dan juga disiplin2 lain.

    ReplyDelete
  38. comel la ur sista tu, boleh berkenalan? huhu

    ReplyDelete
  39. sy nk tnya if kos ni nty nk cntnue wat master kat u lain blh x?slain uitm?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm, sy rasa boleh. tapi awak boleh terus pergi ke laman web ni untuk more information sebab sy still stdent degree and tak berani nak sampaikan maklumat berkaitan master. takut tersalah

      http://fsppp.uitm.edu.my/

      Delete
  40. salam . hye .. nk tyer nie .. saya dtwarkan course nie kat uitm. dlm course nie ade sbjek acc , tamadun islam etc .. msalahnye , org langsung xde basic psal acc & tamadun islam. org dari f6. kat f6 dlu tak amik pun sbjek2 tu sume. mcm mne ehh ? agak2 org blh survive tak? btw thnkQ sooooooooo much sbb bg info yg sgt bgune psal sains pntdbiran nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. first of all, tahniah kerana telah ditawar masuk program ni. saya pun macam awak jugak dulu..xde basic dalam accounting dan alhamdulillah, berjaya jugak enamatkan semester 1. awak jangan risau, saya ada classmate yang juga from form 6 dan guess what, mereka berjaya suvive dan sekarang ni masih lagi menjadi classmate saya.

      Delete
    2. ohh .. blh tak awak tlg tnyer kan kat classmate yg ex f6 tu , dorg ade blja sejarah tak ? lau ade .. kat dlm sbjek tu kan ade tmadun ap sume .. sbjek tu diguna pkai balik ke dlm sains pntadbiran ? blh ke gune buku yg kat f6 tuu ?
      TQ :)

      Delete
    3. erm, diorg x amik pn sejarah waktu stpm. jgn risau la, awak akan belajar tamadun islam, china, india dan asia tenggara je. ada buku yang lagi simple akan disediakan nanti.

      Delete
    4. ok .. thnkQ so muchh :)

      Delete
  41. sy dpt kos ni..tp sy xyakin blh fllow..n sy rasa mcm xbrapa minat..btw kat uitm blh tkar kos x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tukar course tapi amik masa (awk akan rugi dn t;tinggal b'banding kwn2 batch awak, maybe terlewat satu semester) dan sometimes bukan semua dapat approval from UiTM

      Delete
    2. ouh yeke..em xpelah huhu btw thanks =P

      Delete
  42. assalamualaikum. saya dari asasi sains uitm. agak2 boleh ke saya ambil course ni kalau saya dari science stream?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau awak nak apply boleh je. tapi agak rasa pelik la nanti, sebab kos ni bukan sains tulen. ianya more to saintifik management dll. saya ingatkan je, takut awak ingat kos ni macam kos sains yang lain.

      Delete
  43. best tak ?? kalau nk ambik degree course pentadbiran awam ni agk2 kat UITM mane yg ade ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos ni mmg best. erm, btw nme kos ni bkn pentadbiran awam..tapi sains pentadbiran. kos ni ada kat kampus shah alam, bandaraya melaka dan juga merbok, kedah.

      Delete
  44. saya google n ternampak blog awak pasal entry ni. Alhamdulillah, saya dapat jumpa jugak apa yang saya cari. Saya pun mencari jugak apa tu course ni sbb saya pn dapat course ni jugak. btw, saya pn foundation law jugak dulu. tp tak dapat law. sudi singgahlah blog saya utk tunjuk ajar :)
    http://beruangbuluh.blogspot.com/2012/08/keputusan-yang-dinanti-nantikan-oleh.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. first of all, tahniah kerana dapat menyambung pelajaan ke peringkat ijazah. yang keduanya, terima kasih sebab sudi singgah blog saya ni. yang ketiga : takpe, mungkin rezeki kita lebih baik di fakulti ni. and finally, surely saya akan singgah blog awak pulak..

      Delete
  45. kos ni bkaitan dgn kesetiausahaan ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm saya tak pasti tapi setahu saya kos yang berkaitan kesetiausahaan dalam fakulti ni ialah BCA (Pentadbiran Korporat). Kos ni more to pengurusan

      Delete
  46. Sy dpt kos ni .. Sy tk yakin sy bole buat . Tp klau ckgu atau pkcik pkcik tnya , bila sy ckp sains pntdbran je reaksi dorg mcm ni "fuyoo" or Geleng kpla or mngeluh. Psoalan sy kos ni kos murahan ke :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah tu, sceptical people kita tak boleh nak elak. Memang saya sendiri pun ada jumpa dengan manusia yang merendah-rendahkan kos ni, but kita tolak tepi - pandangan orang yang tak masuk kos ni memang biasanya negatif sbab diorang tak tau apa pengisian program ni - but untuk yang dah masuk, we'll realized this course is a total sine qua non. A versatile course dalam melatih kita menjadi manager yang baik

      Delete
  47. We're in the same shoes . I got kick out from taking Degree in Law because of MUET . Heh but then tkpe rezeki ke arah lain mungkin . So macam mana Administrative Science ni ? First sem kan ada belajar Malaysian Legal System tu . And time foundation dulu pun ada belajar kan . So benda yg samakah or lg mendalam ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. stay positive, be optimist. MLS benda yang sama but ada penambahan sikit dalam topik-topik seperti Land Law.

      Delete
  48. Assalamualaikum..
    Hai! ;) thanx utk info kat blog awak nie.. sye lepasan F6 n dapat kos ni kat uitm shah alam.. 02hb september nie daftar.. cuak!! hehe..
    sye tgk ada beberapa subjek yg kene diambil tu, ada yg sye x belajar mse F6.. Jadi, sye nk minx pandangan awak.. bg seseorg yg start drpd zero mcm sye nie, sng x nk pass semua subjek tu? n ada apa2 tips utk dpt result baik dlm kos nie?
    TQ. ;)
    -rara-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      Tengs jgk sbb visit blog sy ni. Awk jgn risau, ada classmate sy jgk from 6 tp alhamdulillah diorg b'jaya lulus walaupun tak pernah amik subjek yang dianggap batu ni. even sy sendiri pun ada sbjek yg x prnah bljar langsung. tips dia, erm..mestilah rajin, diskus dgn kawan n lecturer..jgn sombong, try rapat dengan senior-senior yg ada and diorg bleh tolong assist awak

      Delete
  49. thx for publish this entry..benar2 byk membantu sy dlm mengetahui ape sebenarnya admin.science nih...:)sy pun dpt dekat shah alam jg,masuk esok..XD

    ReplyDelete
  50. salam :)

    hye .. saya dah pun blaja kat uitm , blaja pun course nie. sbnarnye baru 2 mggu. saya lepaasan f6. semua dekat uitm nie baru esp subjek admin sc. awak ex pre law kan ? mesti awak ade tips mcm mne nk tackle paper law. blh share ? TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. utk tackle paper law cam biasa la kena faham, bukan setakat tau je benda-benda tu. kalau tau nanti cepat lupa, kalau faham memang boleh ingat

      Delete
  51. salam..
    nak tanya sikit, selalu nyer pemilihan uitm nie depend ngan apa ek??? i mean, kita dapat uitm nie depend dgn jarak tmpat tiggal kita dr u tsebut kew??? lau mcm tingal kat penang, mean akan dpt kat merbok ke kos nie??? tq 4 fture info

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. selalunya random la. tak semestinya kalau duduk penang dapat kat merbok. ada je kawan-kawan yang datang dari sabah n sarawak

      Delete
  52. Salam, antara sains admin dan pentadbiran korporat mana lebih senang dan mana yang skop pekerjaannya lebih meluas. sy baru nk apply degree. dulu sy amik dip office management di cendering, kuala terengganu. ada sesetgh subjk tuu, sy dah bljr time diploma. adakh nnti degree, kemungkinan utuk dihntr ke kampus dungunnnn sbb sy asal kelantan dan bljr diploma di terengganu? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. tentang skop ni masing-masing punya pandangan. saya sebagai pelajar sains admin lagi senang cakap kos sy ni lagi luas sebab ianya meliputi both public and private service. tak taulah pulak student korporat cakap apa tentang skop diorang pulak. untuk subjek yang awak dah belajar akan ada pengecualian kredit. itu bergantung kepada kod subjek yang awak dah amik waktu diploma. yang pasal kampus tu kat dungun takde program ni. yang ada cuma kat s.alam, merbok dan kampus bandar melaka. untuk pentadbiran korporat cuma ada kat s.a alam je

      Delete
  53. Salam, antara pentadbiran korporat dan sains pentadbiran, mana lebih senang dan skop pekerjaannya paling luas? sy baru nk apply degree penerapan sem akhir uitm ke ism. dulu sy amik dip. office management. boleh saudara bagi pendapat sedikit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, so far saya tak tahu sangatlah sejauh mana level kepayahan pentadbiran korporat sebab saya bukan berasal dari program ni. but, untuk sains pentadbiran insyallah dengan fokus dan juga pemahaman yang baik, memang tak susah. kalau cam saya yang slow calculation ni mungkin agak susah nak adapt waktu 2 sem yang pertama. tapi lepas tu alhamdulillah OK. skop pekerjaan kedua-duanya sama luas but rasanya sains pentadbiran lebih banyak sebab ianya meliputi both public and private sector.

      Delete
  54. Assalamualaikum..sya nak tanya ada tak classmate awk yg dr dip in office mgment & technology, UiTM sambung degree admin science nie..???..sbab sy lepasan dip ni dan berminat nak smbung dalam FSPPP ni...byk law kan?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, ada je stdent diploma dr OM kt sni. course ni mmg ad byk law, tp no prblem la..insyallah ok

      Delete
  55. salam., I dr foundation law kat uitm merbok., naa cont.legal stdy., 4 Qualification., MUET yg x lepas band 3., mlas na re-sit blek,.. then skunk tgh confius gler naa futher either BAS or BCA., which one better ??? n if I choose BAS., adew big possibility x I dpt kat Merbok gak ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, satu difference yg besar tntg kos BCA dan BAS adalah tmpat. utk BCA kt s.alam je, but utk BAS ada kt s.alam, merbok dan kampus bandar melaka..

      Delete
  56. salam.. nak komen sket.. ade friends yg kat sini tny susah atau tak course BAS & BCA. From my opinion, tiada ape yg mudah dlm hidup ni, tp yg memudahkan cara adalah bagaimana kite menguruskan perkara tersebut. Jangan risau nak ambik course ape pon, as long as ade job market.. kalo xdek job market, xkan U kat mesia ni offer.. just membezakan job market tu luas atau tak, tu yang kite kena alert.. yang penting minat, sbb dr minat adenye usaha untuk fulfil rase minat.. actually sy adalah final year student BAS, PLK student. Agak mencabar bila nak balance kan working & study at the same time... 5days a week go to the class dan 5days a week jugak bekerja.. alhamdulillah, i'm finally see the landmark.. mula2 join BAS ade rase mcm xtamat jek, tp skrg da final... yg penting yakin & minat, sbb kan 2 perkara ni la baru wujudnye semangat & usaha dan lain2... bkn senang nak rushing dr putrajaya ke shah alam everyday, 5 days a week... segala kos pengangkutan, masa, penat, semua rase worth it bila tgk final exam result... sacrifice annual leave lg... huhu

    note:
    sgt best study BAS sbb almost everything yg related to organization kite akan blajar, even just a basic... dr element2 utk berkomunikasi, hingga la cara utk manage the organization termasuk any legal action yg perlu kite tau.. seolah2 kite explore ke department HR, Law firm, Accounting, Marketing, Productions, etc... sbb without any knowledge berkenaan dgn setiap department, seorg manager akn terlalu bergantung pd org lain utk uruskannye... kan... so, anyway, good job for this blogs' writer, very interesting subject to be discuss... and good luck for all... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, komen dan galakan yang bagus kepada saya, siswa-siswi dan juga bakal-bakal student BAS. good luck jugak untuk final year kamu..

      Delete
  57. Assalamualaikum..nak tanya apa major course utk BAS? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, kos teras untuk BAS adalah management yang lebih fokus kearah sektor awam

      Delete
  58. SALAM.. sy lg 1sem nk abes dip.pntdbrn awam d uitm dungun..igt nk smbg dgree BAS kt uitm s.alam nti. tp BAS jgk ade kt uitm dgun. so,agk2 blh x sy nk apply yg kt s.alam? xnk dah kt dgun. hehe

    ReplyDelete
  59. Hi.Kalau dulu saya Diploma Pengurusan Perniagaan dr IPTS, sesuai ke saya continue amik BAS ni? Byk subject yg awak mention tu sy da amik exam & boleh transfer credit ke sebb saya bukan Diploma UITM?

    ReplyDelete
  60. sonok baca comment2 uollss, sy pn amk BAS epjj. 1st dlu sy main amk je kos ni. sy lg dr dip civil engineering. pointer utk kedua2 nye xjauh beza hahaha average je conclusion nye jika ada usaha dan keininginan x kesah dr background ape pn bule bjaya.

    ReplyDelete
  61. askum...sya nak tnya apa beza BCA and BAS? ADA jgk kwn2 sya yg tnya klu amek degree kos ni,confirm ke dh graduate nnti bley krja government?hopefully bley blas yee..trima ksih

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Kos BAS ni smmgnya establish utk m'lahirkan p'jawat awam yg versatil. Kos ni x smestinya end up krja kat gov, but still bleh d'gnakan if nk msuk private sctor. tntg yg snang nak dpt krja tu dpends la..tgk kompetensi student tu - kalau dia konsisten, n pada masa yang sama aktif utk fakulti, universiti..chances utk dpat krja mmg tnggi sbb competition skrg ni d'lihat utk cr fresh graduates yg versatil

      Delete
  62. askum....saya just nk tnya kos ni ada 2nd intake ke?sya ni kna extend sbb da fail sbject asasi...so mcm na?da ke untuk 2nd intake degreeuntuk kos ni?syaa risau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. utk kos ni sy rasa ad 1 intake je, iaitu pd bulan 9.

      Delete
  63. Assalamualaikum nak tanya, kalau kita nak amik course ni tapi tak letak dalam pilihan pendaftaran penerapan, boleh dapat ke kalau kita hantar surat kat faculty mintak dimasukkan dalam course ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, untuk ptanyaan awak saya x dpat nk bg jawapan sbb bfore this x prnah pn dgr application melalui surat direct ke fac. tapi boleh try cntact fakulti - ada pautan kt dalam blog ni

      Delete
  64. kalo takde result muet dapat x apply course nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la kena ada, sebab MUET adalah requirement yang wajib kalau nak sambung ijazah kat mana-mana universiti awam pun.

      Delete
    2. yeke?? kalo x silap ade gak kekwn yg dah smbg degree xde muet. n kalo x silap gak pnah dgar leh ambik muet mase degree. adoih cane nih sy dah apply course nih without muet result. alamatnye menganggur lg la nih :(

      Delete
    3. yg tu sy x pasti la, sbb klau ikutkn mmg ada MUET dlm requirement untuk masuk kos ni, unless kalau awk mmg dh ada result MUET yg blom expired. normally result MUET expired 4-5 tahun selepas awak amik MUET. maybe kawan awk ada amik MUET dlu, n guna result dia yg blom expired tu untuk apply.

      Delete
  65. xla, sy confirm yg die tak pnah g amik muet nih. nasib ke mmg uitm bagik klonggaran bg applicant yg xde muet g nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam tu sy x psti ..sbb bfore this x prnah pn dgar ada stdent yg msuk without MUET

      Delete
    2. utk...UITM xpayah pkai pon xpe.. klau ada lebih baik la... UITM.beri kelonggaran bg lepasan diploma UITM... xpayah ada MUET pon xpa..tp kena isi penerapan dan buka UPU.., isi borang UPU wajib kena ada MUET

      Delete
  66. Assalammualaikum,
    agak menarik jugak course awak ni,tapi sy na tahu kalau sy dari dip english communication,boleh ke na apply masuk course ni? thankyou.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumusalam, course ni nmpak menarik..bila dah join lagi menarik..huu, awak dari kos mna pn boleh nak join, asalkan mmenuhi syarat.

      Delete
  67. Assalamualaikum kepada tuan punya badan blog ni..ahakz..tmpg tnya,law course pentadbiran awam dan kerajaan sama ke ngn course pentadbiran ni?sya melanjutkan pljaran di IPTS...ada yg berkata kos sebegini susah nk cri kerja..sya blajar fully in english...besides that,sya juga dpt tawaran di UM unx bidg sejarah slpas sya tdak pergi interview di UiTM S.Alam(GRAFIK),UPM(architecture) dan UPSI...Apakah bidang ni dikatakan msih kritikal dalam negara ini?sya memperoleh 3.75 dalam stpm..selain itu,muet sya agak truk..band 2..adakah slpas degree,ia akan rujuk blik spm n stpm?kini,sya cuti sem dan bekerja sebagai guru ganti..adakah pengalaman ini berbaloi?sdah 4 buah sekolah sya pergi..jdi,apakah peluang kerjaya yg sya ada?adakah susah sya memperoleh kerja kerana belajar dlm IPTS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, menjawab soalan pertama ya kos ni memang berkaitan pentadbiran, major didalam government sector and boleh shift ke private. yang soalan kedua pulak, memang tak dinafikan ada yang skeptikal tentang kos ni disebabkan kurangnya pengetahuan dan coverage tentang pengisian-pengisian silibus didalamnya - tetapi pada realitinya, FSPPP UiTM banyak melahirkan graduan-graduan pentadbiran awam yang berkhidmat didalam government. Yang ketiga, sudah tentu bidang management dan admin sangat diperlukan untuk mana-mana bidang sekalipun, tanpa pengurus susah untuk sesbuah organisasi itu untuk stay dalam competition. Yang keempat pula, dengan pointer awak yang sangat bagus tu dah melayakkan awak untuk masuk, manakala MUET pula perlukan hanya Band 1 shja. Menjawab pertanyaan terakhir, peluang kerjaya sudah tentunya melalui pengalaman dan kelayakan akademik yang baik, tetapi penglibatan kokurikulum dan juga sumbangan kepada fakulti dan universiti juga sangat penting untuk diambil kira oleh majikan.

      Delete
  68. Saya bekas pelajar degree Sains Pentadbiran tapi dulu belajar dekat UiTM Kedah (2007-2010).. Saje nak kongsi cerita, saya dapat course ni dulu lepas STPM.. kiranya ni antara top choice masa lepas STPM tu.. Belajar dalam course ni memang menarik, sebab dulu dapat peluang belajar dalam akaun, polisi, HR, statistik, law dan banyak lagi subjek lain yang berkaitan dengan management.. Kira pakej lah.. Bila dah habis study, insyaAllah peluang kerja banyak.. Sekarang saya bertugas sebagai eksekutif di US MNC.. Kawan2 seperjuangan dulu pun alhamdulillah kebanyakannya bekerja sebagai eksekutif di international and local bank.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kongsi pengalaman dan cerita amat dialu-alukan di blog ni, lagi-lagi untuk yang berkaitan kos ni krna dpat m'beri pendedahan yg baik untuk student dan bakal student kos ini. tahniah kepada anda dan semoga terus berjaya didalam hidup.

      jadi kepada adik-adik yang berminat, kos ni terbukti bukanlah sekadar kos picicsan tapi masih ada nilai didalam job market masa kini. kenapa? because kita versatil!!

      Delete
    2. wah...sy rasa nk amik je kos ni...

      Delete
  69. Assalamualaikum tuan punye blog :)

    Boleh taw anda dah semestar ke brape sekrang dlm kos nie?

    Saya pun baru dapat tawaran utk kos nie bg kemasukan Mac nie... Harap2 okay lah kos nie untuk saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam,
      saya sekarang tengah cuti semester - bulan Mac ni bakal masuk semester ke4. tahniah d'ats kjayaan anda m'lanjutkan plajaran ke peringkat ijazah. Insyallah, kalau ada komitmen yang baik sbgai pelajar - kos ni tak akan bwk masalah besar pun..:-)

      Delete
  70. Salam,,
    budak aliran sains matrikulasi boleh mohon ke?
    takde basic akaun n pe subjek2 yg kne bljr ?
    last pointer yg fakulti ni amek bape?
    maaf byk soklan. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      Ada je kawan-kawan saya from aliran sains yang amik kos ni. Dalam kos ni ada subjek akaun, and business math tapi tak banyak pun. Kebanyakan subjek yang d'ajar b'dasarkan management, dan administration. Kalau ikutkan requirement kena 3.00 CGPA + MUET Band 1. Tapi, nasihat saya untuk student yang berlainan kos macam awak kenalah dapat CGPA yang tinggi sikit..:-)

      Delete
  71. after 1 years lebih br dpt found this blog.. well thankz for listing the subject of fspp that need to be take for all semester. cewahh.. tgh blur nk tau subjek apa kne amik for sem 4 then suddently i found your blog. well salam perkenalan form student fsppp uitm srwk.. (same age n same intake like yours)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu, xpe2. mmg rmai visitor kt blog ni pn sbb nk dpt info psal kos ni. salam prkenalan juga from student fsppp uitm shah alam.

      Delete
  72. Salam senior, nak tumpang tanya...
    untuk semester 3, subjek elektif apa yang agak mudah dan senang nak belajar ? tak tahu lah nak pilih yang mana satu.
    thanks. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam
      Semuanya dpends kat awak pnya minat. Kalau suka marketing - buatlah SOMA, kalau b'minat dalam sistem government di Malaysia bolehlah amik MPS, kalau nak tau psal teknologi dalam government - e-g yg plg bagus. But, kalau rasa b'minat dalam hubungan antarabangsa - amik lah IR, btw sy amik IR and ada link yg lagi detail untuk subjek elektif tu - http://diarimcbride.blogspot.com/2013/02/kisah-aku-n-ads-510-international.html

      kalau nak tau lebih lanjut pasal IR, bolehlah visit link tu ye

      Delete
  73. assalamualaikum.. :)
    sye na brtnye kn sarjana muda pentadbiran perniagaan dengan kepujian kewangan tu dew kt uitm mna??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam
      sy x sure kos ni ada kat mana tapi, setahu saya kat Kampus Bandar Melaka ada kos ni

      http://melaka.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=133:bm-222-sarjana-muda-pentadbiran-perniagaan-kepujian-kewangan&catid=55:faculty-of-business-management&Itemid=86

      Delete
  74. Assalamualaikum, first of all thx bagi info tntg course ni...sy lpasan form 6 and masih tgh mikirkan utk amek course yg ssuai...

    btw nk tnye, course ni de blaja accounting and ekonomi yea? and business mathematics tu subjek dy camna ya?
    sy agk risau sbb sy xde blaja akaun & ekocomi time spm ngn stpm...agk2 ssh x? and course ni byk kira2? sbb bab math mmg sy xbrape pndai...
    tp sy de amek sejarah lah time stpm....and quite okay la with it
    (sori byk tnye) =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, m'jawab ptanyaan awk yg first tu tntg sbjek core kos ni bukanlah accounting dan ekonomi - ianya lbih kpd management dan pentadbiran. cuma sbgai stdent uitm kta akn didedahkan sedikit tntg mgmt accounting, dn juga bus. math untuk m'jadikan kta lbih versatil. Jgn risau sbb sy dlu pn mcm awk jgk - lemah skit dlm m'gira ni tp alhamdulillah masih survive. ap yg pnting ialah usaha kta nt, gnakan peluang yg ada utk stdy bknnya enjoy, so, ada lah peluang utk b'jaya. if kuat kat sejarah sy cdgkn bla dh part 3 amik la elektif international relation. ianya banyak membantu awak..

      Delete
  75. Assalamualaikum
    ni nk tnyeuitm mne yg ade diploma pentadbiran awam??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, x silap saya ada beberapa kampus yg ada DPA

      Melaka
      Kedah
      Sarawak
      Sabah
      Terengganu

      Delete
  76. salam bro. ingat lagi tak aku yg kau explain pasal program BAS(Hons) semalam kat DATC? aku yang panggil kau 'abang', padahal sama umur tu haha. tengah khusyuk google pasal program ni, bukak link article blog kau, tengok2 macam kenal je muka blogger ni haha. btw, thnx bro pasal explanation semalam. but nak tahu lagi details lah pasal course ni. memang 1st choice aku nak sambung dalam Bach of Admin Science ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam, mesti lah ingat..xpe2 mmg ramai pn org pgl aq abg semalam..haa, bagus2 kalau nak join. FSPPP mengalu-alukan kedatangan anda..:-) selamat berjaya, btw..kalau nak info apa-apa just emel je kat mcbridefred@gmail.com . tenkiyu jugak sebab visit blog aku ni..haa

      Delete
  77. dip pentadbiran awam bole kerja dlm sektor perbankan ker?selalu org ckp dlm bhgian pentadbiran jerk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure, tapi rasanya sekto perbankan akan perlukan student lepasan ijazah banking from business studies..tapi tak tahu lah kalau ada yang dpa ni join sektor perbankan ni

      Delete
  78. salam,
    cane nak gi uitm shah alam menggunakan pengangkutan awam?
    science admin ngan bussines admin in transport jauh beze ke?
    saya tengok academic calender uitm cuti sem panjang, tak bosan ke lame2 tunggu untuk masuk sem baru?
    best tak live kat uitm? penggunaan bahasa inggeris didalam kampus ada ditekankan tak?
    nanti dah habis blaja guarantee ke dapat keje terus?
    kalau nak keje ngan kerajaan, betul ke lg senang masuk kalau blaja kat ipta?
    tak sabar nak bace jawapan awak.
    terima kasih kalau sudi menjawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. nak pergi uitm dr mna tu? spesifikkan tempat. fac ni nt akan pindah ke seremban 3 tahun 2014, business tak pasti la kat mana pulak flag campus. cuti sem biasanya 5-6 minggu, tak lah lama and boring sangat nak tunggu - nak kerja part time pun tak sempat. english as a medium of communication, tapi ada je lect yg cmpurkn utk bg stdent snang faham. nak gerenti kerja tu depends kat student la, kalau jenis yg pasif mmg susah sebab nowadays employer bukannya tengok akademik sangat, tapi lebih kepada soft skill dan juga penglibatan student dalam universiti. kalau nak kerja kat kerajaan, memang fac ni la yg the best sebab most of our graduates pun sekarang ni banyak berkhidmat untuk government.

      Delete
  79. maaf lambat sangat balas balik, kalau dari ampang macam mane ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya LRT ke KL Sentral. Pastu amik bas U80 from Brickfields ke Shah Alam.. Bas akan berhenti di Seksyen 2, dari situ amik bas T603 untuk masuk dalam

      Delete
  80. betul ke orang kate ijazah kat ipta susah nak skor tinggi2?
    awak tau tak sape2 blogger yg tengah ambik atau dah ambik programme business admin transport?
    biasenye dalam satu course berape ramai student dlam satu bilik kuliah?
    sekarang ni awak sem brape?
    boleh tanye cgpa brape?
    kalau programme ni semua teori semata2 ke?
    soryla banyak soklan, curious gler nih.
    ingat nak masuk uitm jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de bnda yg senang pun kalau kta malas, tapi kalau komitmen ada, semuanya okay. so far, sy xde kawan pun dari kos yg awk maksudkan, even dr fac business. kalau fac sy stu kelas ad 20-25 orang depends kat intake. skrang ni sy brada di sem yg ke 4, cgpa pulak still average dalam range 3.20-3.30. Mna2 program kt UiTM adalah mix teori dan juga praktikal - jarang nmpak ad kos yg berasaskan teori semata2.

      Delete
  81. assalam...akak nak tny, kalo untuk kelas pjj mcm mana ye? untuk kampus kedah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam kak, sy x brapa nk pasti tentang kelas pjj, since sy pun bukan student jpj. Plus, sy berada di kampus shah alam. Tp rsanya staf yg akak prlu cntact mungkin ini

      Azni Syafena Andin Salamat
      Coordinator
      Department of Administrative Science
      Faculty of Administrative Science and Policy Studies
      Universiti Teknologi MARA Kedah
      Tel : 04-456 2513
      Fax : 04-456 2234
      Email : azni_syafena@kedah.uitm.edu.my

      atau

      Sarah Sabir Ahmad
      Head Of Unit
      sarah342@kedah.uitm.edu.my
      04-4562143

      Delete
  82. Salam saya mirul dari rawang..saya dari asasi undang2 uitm kat kuantan,skarangni dlm dilema utk buat rayuan mohon degree law kat u lain atau x ataupun nk smbung dgn uitm.penerapan scnd choice saya mohon sains pentadbiran,rasa cuak pula nk smbung kos tu bila ada orng kata rmai lpasan course tu so kna promote diri konfiden lah bagai..saya mnat HR,boleh explain pasal hr?mne bagus law ataw bas utk pluang kerja?

    ReplyDelete
  83. Assalam,saya mirul dri Bch Rawang bru dpat result asasi undang2 uitm kuantan alhamdulillh pointer cgpa 3.49 tpi muet saya band 3 shja so x dpat smbung law.scnd choice saya BAS.skrangni tgh goyah nk further law lgi ataw x kat u lain mnerusi rayuan.boleh x nyatakan klebihan bas berbanding llb,hrga kos degree mne lgi mahal?..dh cba tnya diri mnat yng mana tpi jwpannya 50/50...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. situasi awak ni sma cm sy dlu - pointer 3.48 , band 3 muet - lps dpt band 3 sy mmg dh malas nk amik law dh. plus, sy asasi undang-undang uitm bkan kptm - so, mmg akn smbg kt uitm je. but kptm dpt apply u lain. ad brpa faktor npa sy amik BAs ni dn faktor utama ialah masa - klau sy tnggu utk rayuan masa sy akan t'buang..plus sbjek2 dlam bas ni mmg versatil - boleh pergi ke private or public sector..utk llb maaf sbb sy x brapa arif sgt psal kos tu..but overall BAS ialah kos yg sgt menarik.

      Delete
    2. Assalamualaikum,saya dari asasi undang undang uitm kuantan juga. Nampak gayannya situasi saya sekarang pun sama seperti mirul. Tapi nak tny sikit pada admin blog, apa maksud admin, kalau tunggu rayuan masa akan terbuang ? sebab saya ingat nak cuba juga resit for muet and at the same time nak buat rayuan masuk ipta lain in letter formlah sebab upu mmg tak boleh isikan. And lagi satu agak agak kalau saya dah resit muet and dpt band 4 boleh ke buat rayuan ke llb uitm juga ?

      Delete
    3. Waalaikumusalam, maksud masa terbuang tu bila awak semua tunggu rayuan dan terlepas next intake iaitu pada bulan 9. tak tahulah sekarang ni dah tukar ke apa sebab time saya dulu, result degree keluar bulan 7 then masuk UiTM bublan 9, kalau tunggu rayuan akan lewat satu semester berbanding kawan-kawan yang dah terlebih dahulu menamatkan semester pertama (lewat satu sem). untuk rayuan ke ipta lain tu saya tak tahu menahu sebab saya asasi undang-undang (PI006). Lalau nak resit uitm plus rayuan, sila rujuk kalendar MPM dengan kalendar IPTA lain.

      Delete
    4. okay, faham. Terimakasih. And lagi satu, ada ke peluang untuk saya ambil law as second degree lepas dah ada BAS ? Please, really hope admin boleh tolong jawab.

      Delete
    5. rasanya boleh untuk sambung law as a second degree, muet band 4 dan cgpa 3.00 keatas

      Delete
    6. okay, i see, terima kasih. Admin ada cita cita nak buat law second degree ke kalau ada peluang ?

      Delete
  84. Kalau lepasan stpm yang ambik subjek bm,eko,pengajian am & pengajian perniagaan boleh ke nak apply course ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh punya, sebab ada kawan-kawan yang amik kos ni pun daripada form 6 jugak

      Delete
  85. Boleh tlg sy bg note2 atau contoh kerja kursus atau title buku2 rujukan untuk sy jdkan panduan sbb sy bru daftar tok DPA epjj di uitm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bukan from DPA..so, sy x berapa nak pasti sbjek ap yg spesifik utk awak. but, kalau awak spesifikkan subjek maybe saya boleh tolong..kalau ada lah

      Delete
  86. assalamualaikum.
    saya pun terkandas law sebab muet -..- sekarang ni saya tengah keliru nak pilih HR, BSA atau BCA sbb ada ckp BSA tak banyak peluang pekerjaan jadi saya takut ): BCA pun takut sebab saya lembab nak mengira. saya dah mula tertarik dgn BSA lepas baca entri ni. boleh saya tahu apa pointer sem 1 awak dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, BAS ada banyak peluang pekerjaan. graduate daripada kos ni boleh pergi either public servie ataupun private service. Maknanya peluang pekerjaan memang banyak. Pointer saya untuk semester satu ada kat link ni

      http://diarimcbride.blogspot.kr/2012/02/kisah-aku-n-exam-result.html

      Delete
  87. salam,, nak tnya sikit.. apa antara pilihan bahasa yg diberikn utk sbject 3rd language.. or kita boleh pilihan sendiri.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. ada Nihongo (Japanese), Mandarin, Arab - kita boleh pilih.

      Delete
  88. Hi awak..

    saya nak tanya awak mengenai bidang HR dan Mngement(pengurusan).Kedua-dua bidang ni banyak peluang pekerjaan ke?Saya dengar fresh graduan susah nk dpt keje,sebab nak kena ada pengalaman dlm dua bidang ni?Betul ke?Bagi di swasta pluang pekerjaan byk?Di kerajaan boleh keje sbagai apa nnti?

    Satu lagi,kalau seseorang itu tidak ada diploma pengurusan,HR,atau bisness,boleh ke sambung ijazah dalam kos HR dan pengurusan ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk bidang ni peluang pekerjaan mmg banyak, but nak kata senang dapat tu depends kat graduan tu sendiri. macam mana dia boleh perform dalam interview, since fresh graduate mmg xde pglaman, it depends kt soft skills dan kemahiran insaniah yang diorang ada time bljar kat universiti. selain tu, qualification pun membantu jugak. pendek kata, kena bagi balance baru employer akan tertarik.

      untuk nak sambung ijazah, ada beberapa cara iaitu from asasi ataupun diploma. So, kena ada qualification lah sebelum sambung ijazah

      Delete
  89. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  90. salam...nk tnye kalo pelajar lepasan stpm yang dh bekerja nk sambung pjj kalo nk apply course nie dpt x,tapi result math hanya lulus dan bi kredit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. "STPM with a minimum of 3 principals passes including in General Paper. Preference will be given to candidates who have attained the said requirement on one sitting AND credits in English and Mathematics or Economics or Principles of Accounting in SPM / SPMV"

      Rasanya takde masalah untuk awak nak sambung belajar sebab syarat untuk kemasukan 3 principals, credits dalam BI and math.

      Untuk info lanjut - boleh ke laman web ni
      http://fsppp.uitm.edu.my/v1/index.php

      Delete
  91. Saya lepasan stpm 2012,dapat course ni,nk tnye,ape eh bidang kerjaya EL 04 ni,hasrat hati nk ambil law atau sc politik..tp xdpt,, uhuk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. FSPPP UiTM banyak melahirkan graduan-graduan pentadbiran awam yang berkhidmat didalam government, plus..ada jugak yang bekerja bersama multi national corporation kat malaysia sebagai administrator and management team

      Delete
  92. Klu course Pentadbiran Koporat dan Hubungan mcm mane plak ? Pndangan anda ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos pentadbiran korporat amat berlainan dengan kos yang saya amik, jadi saya agak kurang sikit information pasal kos tu. pdgn saya, kos korporat tu banyak berkaitan dengan pengiraan, akaun, taxation, company secretarial practice dll.

      Delete
  93. Saya baru dpt course pentadbiran korporat under this faculty..so apa jobscope this course eh..and i penerapan..tapi i dpt this faculty instead of mine which is masscomm..so i akan rugi berapa tahun? so awk rasa should i just continue w this course ataupun tukar course ke public relation which is my 1st choise..? Keliru.. which one is better

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf eh saya bukan dari pentadbiran koroporat and tak banyak yang saya tahu pasal kos tu - saya dari sains pentadbiran which is a fairly different discipline with corporate admin. tapi, from apa yang saya tahu - ianya untuk melatih anda menjadi seorang secretary company, compliance officer, corporate executive etc. dalam kos tu ada taxation, company law, accounting, company secretarial practices etc.

      rasanya if awak amik kos tu then apply for PR, rugi dalam satu tahun lah sebab UiTM degree intake biasanya dalam bulan 9. yang tukar course tu saya tak tau macam mana nak advise sebab yang belajar nanti awak, bukan saya. kalau awak minat kos PR, awak tukar lah. but kalau nanti rasa dah selesa dengan kos BCA, sambung je lah sampai habis

      Delete
  94. salam nk tye,, kalo smbg degree di uitm kos yg sme mcm diploma uitm terus msk sem 3 right? if smbg degree laen kos dri dip kene ambk jgk ke kokorikulum tu walaupun time diploma dh ambik

    ReplyDelete
  95. assalam fred....kalau nak grad muet mesti lepas band bape?? band 2 bley tak??thanx

    ReplyDelete
  96. Salam . untuk course ni boleh apply biasiswa jpa tak guna result degree sem 1? ada sesiapa yang penah dapat ke for jpa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. course ni boleh apply biasiswa jpa. ada kawan saya yang dapat

      Delete