Thursday, January 12, 2012

Kisah AKU n Kegagalan??

Huh..aku kalau minggu exam je mesti ada benda yang buat aku malas nak belajar. Kalau waktu semester 2 dulu, tengah bertempur against paper Psychology, aku dikejutkan dengan pemergian datuk tercinta. Hilang fokus betul waktu tu, nota-nota lecturer aku dah malas nak baca, semuanya sebab terkilan tak dapat nak balik kampung. Tapi, berkat ketabahan seorang ibu yang menyuruh anaknya juga terus utuh dan tabah - aku berjaya melalui hari-hari peperiksaan yang lemau.

Kali ni ape pulak??
Duit? Taklah..so far, kewangan aku still kukuh.
Supply Box? Tak jugak, cuma instant coffee je yang plummet.
Badminton? Ada la sikit, takde siapa nak main la pulak, time-time macam ni.
Tapi apa ek??

Oklah, malas nak berteka-teki. Buat korang tensen je, betul tak.
Problem yang melanda diri aku sekarang ialah PERMOHONAN KOLEJ GAGAL.

That's mean aku nak kena cari rumah sewa waktu semester depan, hu3x..awalnya diri ni dipaksa keluar dan hidup berdikari lagi. Tak dapat lah den nak join SUKOL nanti, err..wait a minute - Sukan NR ada kan??

Petang tu call family, diorang kata takpelah takde rezeki nak wat camne. Ayah dah call Uncle Hashim, anak dia, Abg Mir pun study kat UiTM Shah Alam jugak - tinggal kat Sek. 7. Hari tu ada dia ajak aku but sebab aku dapat kolej semester satu, aku pun tolaklah. Erm, lepas sikit beban kat kepala otak aku ni.

But, persoalannya sekarang - apa sebab permohonan aku gagal. Nak kata bayaran - aku memang paling awal bayar yuran kolej, bil elektrik(nak tengok resit, boleh je..) Ye la, aku admit aku ada 6 kupon je - but itu semua aku participate tau contohnya Gaza Nite Run. So, ape je masalahnya..ok lah problem ni dari dulu lagi aku detect. Ketelusan dan keberkesanan pentadbiran kolej. Aku nak buat objective question:

"Would a reasonable officer or JPK give a free coupon for a student that did not participate, and even join the program."

and then come these possibilities, on certain circumstances

"Would a reasonable student take the free coupon and claiming he was there but actually, he did not"

"Would a reasonable student take the free coupon and then resulted other student who really need to stay at college (financial problem, distance from hometown) but failed to do it.."

These possibilities yang selalu mengganggu fikiran aku. Ada some kawan yang offer kupon free kat aku - aku tau dengan mengambil kupon tu, ianya boleh membantutkan harapan orang lain, and of course - i know that's not a good ethic.

Kalau student pun macam tu, apatah lagi dengan JPK yang bagi. Now, it come to management. They said waktu Pejumpaan Bersama Pengetua, only those who really participate will be given coupon, but now what happen - even those yang tak tunjuk muka pun boleh dapat. One more thing, the idea of giving more than one for only a person. For what, distribute to others?

A brilliant plan? Planning each other to photostate shall you did not have that, aah..and your friend did have that..sharing is caring kan??

Aku admit, aku ada tak tampal kupon HEP such as KEBINA 1(tampal kat buku KI je), Sambutan Hari Raya PERINDU(tak dapat..penat je pergi). Ya, that's my mistake. Aku rasa maybe sebab hometown aku dekat, plus financial standing parents. Yaah, maybe..

Ayah kata, hidup mesti sentiasa jujur. Jangan pernah amalkan perbuatan macam tu. Tak baik, nanti bila abang dah kerja, terbiasa pulak. Bila terbiasa dengan etika buruk ni, rezeki bagi anak bini makan tu jatuh hukum apa ek??

Sebab kenapa aku tak pernah terima "free coupon" - it's total bad ethic, secondly, aku tak desperate sangat pun nak duduk dalam kolej - sebab aku tau, UiTM still akan keluarkan kita jugak unless kau seorang Komander, JPK, Pegawai, MPP, or Ex- MPP. Plus, hidup berdikari tu mengajar kita something yang baru. Betul tak??

Akhir kata, tahniah buat sesiapa yang dapat kolej. Nanti kumpul lagi kupon banyak-banyak tau. Baru korang boleh duduk dalam tu lama-lama.

2 comments: