Thursday, October 28, 2010

Kisah AKU n Video Games:Download V. Purchase


korang semua macam beliau yang kat atas ni ke?
korang suka main video game tak?
korang beli ke download?
korang pernah tak rasa kecewa tentang games yang anda download atau beli tuwh?

Hari ini aku mau story and compare pasal 2 benda ni..download and purchase..mana lagi berbaloi and mana jugak yang kickass and worthless..ok, let start it first with purchasing video games..

pernah tak korang menunggu dan beratur macam mereka diatas ni..ok, biasa kita lihat fenomena diatas ni pada hari games tu dijual officialy, jarang nampak kat malaysia ni kan..as usual, orang-orang diatas ni kemungkinan berasal dari negara barat, disebabkan kat sana mereka memang menghormati industri video games ni..contohnya, hari pertama napoleon total war official announced ramai jugak diantar diorang yang berkumpul untuk membeli cd original..bukan macam aku, susah kot nak cari..tak kan semata-mata nak beli original pergi mid-valley kan..pas tu kalau rosak, mula la salahkan cd..apa daa..

satu problem pasal purchasing video games ni..well senang nak cakap..the original one..yang pirate memang bersepah-sepah kan..sendiri boleh fikirkan..even kita sendiri pun boleh buat cd pirate..for example, kita beli cd games pirate dari game stall yang menawarkan servis cetak rompak,then kita pulak dengan bangganya, membeli beberapa dvd kosong dan burn game yang telah diinstall tuwh..lepas tu jual la..ha3x..aku tak pernah la pulak nak buat cam tu..ada la beberapa game tapi tak de la sampai nak jual kat orang..erm, lagi satu tabiat orang malaysia ni, meminjam game kawan..dah banyak sangat la aku tengok..experienced pun pernah..kalau dah pinjam pulang balik takpe..ni buat cam harta intelek sendiri pulak..annoying kan..compare dengan orang barat, diorang kalau tak beli pun, diorang akan sewa game daripada kedai..macam kelakar kan tapi tu la hakikatnya..

contoh pirate cover the sims 3..aku punya cover un lain..ha3x..kantoi beli pirate

ini lah the official cover of the sims 3..

bila dah peli game pirate tu..chances untuk installation corrupt n several broken data memanglah tinggi..ni first try aku, then, aku beli lagi pirate..dapat la jugak main..hi3x
okeyh,sekarang ni kita discuss pasal download pulak..

EA Games adalah salah satu game developer yang menitikberatkan soal authentication..tapi, diorang ada jugak homepage dimana orang boleh download and purchase kat situ tanpa perlu bersusah payah pergi beli kat game stall..

Steam jugak provide the internet user dengam downloadable game tapi kena bayar la..tapi macam mana nak bayar ek..jangan risau..

paypal kan ada..well, untuk download and purchase online..account bank diperlukan dan yang paling famous ialah paypal la..aku tak download and purchase, because bagi aku untuk membuat akaun paypal banyak benda yang nak kena settle..so, for me buat masa sekarang, pirate or download illegally la..ha3x..jujur betul aku ni..tunggu la dah ada pendapatan tetap kan..baru best, ni pun parents tanggung ada hati nak buat akaun sendiri..karang ada yang kena halau dari rumah..

dulu sebelum aku beli game kat kedai...biasanya aku pergi download.com or other sites yang sama function macam ni..this is because aku akan try game demo pulak..kalau puas hati aku beli la..

erk..tadi aku ada cakap download illegally kan..hah..tempatnya kat bittorent ni, kat sini semua benda yang dah crack ada..apa maksudnya tu, ok, bila sesuatu software tu telah dicrack,its mean ia telah berfungsi sepenuhnya..tak paham,memang aku pun taak taw apa yang aku taip ni..ok la contohnya, bila kita download trial version antivirus software, then bila dah ada crack dia akan beroperasi macam full version siap dengan features yang fully operated..same things goes to games..ada yang memerlukan crack untuk operated smoothly..understand guys..

but..jangan happy dulu..chances utnuk virus attack memang tinggi..ha3x..
last but not least, game apa kalau beli tapi tak leh main coz specification yang tinggi pun tak guna jugak kan..so, aku nak promote satu brand yang agak famous dalam industri game..the alienware..

the alienware dell laptop..

the alienware desktop..

as a conclusion..you all sendiri decide mana lagi berbaloi..for me, purchasing video games is more worthwhile because when the cd is corrupted or have broken data, aku boleh pulangkan balik and minta tukar copy baru..resit kan ada..cuma yang lecehnya nak kena menapak lagi la kat game stall tuwh..download game pulak bagi aku ada pros and cons..pros dye kita tak payah keluar duit pun...maybe bil broadband je kot..kalau boleh main memang ok la..cons pulak kalau tak boleh, mau tak menyirap darah tunggu lama-lama depan laptop pastu download corrupted..hari tu pernah kena waktu download imperial glory..ha3x..

9 comments:

  1. kat mane nak download game the sims?

    ReplyDelete
    Replies
    1. taip "the sims" kat google, nanti akan keluar banyak link. tak pun install "free download manager" and just taip "the sims torrent file"

      Delete
  2. kat mana shop ada jual game the sims? dah lama x main ... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak lagi kedai jual the sims ni, tengok kat mana awak tinggal la..kalau area town, biasanya game stall ada je kat mall-mall tu. tapi, kalau nak download pun boleh je..just taip and nanti bersepah-sepah link ada untuk download

      Delete
  3. :( menyesla beli.. sama macam cerita awak.. saya nak sangat game the sims .. tapi saya tak nak beli cd .. nak beli online n terus downlod automatik kat leptop kite ..ada ke cara cam tu.. harap u balas.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam saya ada cakap, kalau nak beli The Sims 3 from internet, boleh ke laman web Electronic Arts, iaitu developer untuk TS3 ni. Tapi, proses nak dapat tu memang agak payah dan kos tinggi. Satu cara lagi download from torrent, tapi make sure intall "BitLord" (cari kat goggle and download dulu..

      file torrent untuk download and instruction untuk install ada kat website kat bawah ni:
      http://isohunt.com/torrent_details/118809833/the+sims+3?tab=comments

      Delete
  4. Kt mna nk download prototype 2

    ReplyDelete
  5. harga cd game biasa berapa eh? tak pernah beli lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends jugak on kualiti game. biasa game developers yang famous macam EA, Ubisoft etc., cd memang mahal - sekeping RM 120. Tu kalau original yang boleh dapat kat kedai official. Kalau tak ori yang berlambak kat kedai, booth semua tu, RM 10 dah boleh dapat - tapi tak boleh gerenti lah performance game tu..silap-silap nak install pun tak boleh..haha

      Delete