Tuesday, July 19, 2022

Kisah AKU n Fariq's 3rd Birthday

Assalamualaikum,

Yes, as suggested dalam entri kali ni. Suka aku nak share cerita tentang birthday celebration untuk anak lelaki aku yang sulung ni. Untuk pengetahuan, bulan lepas kami ada buat early celebration, disambut dengan meriah bersama keluarga di Rawang dan juga a few family member yang datang dari Melaka 
Untuk kali ini, kami berempat sambut kecil-kecilan sahaja. Jumaat lepas after office hour, kami sekeluarga ke AEON Rawang. Jalan agak sesak sikit sampai tak sempat nak masuk simpang Anggun City, sudahnya sesat sampai ke Tasik Puteri. Haha
Sampai je AEON, kami terus ke Kidzoona untuk first birthday treat for budak ni. Dah janji nak bawak sini. Excited reversed kereta sampai terlanggar unicorn tu. 
Lama jugak Fariq main kat sini. Sampai aku dah habis solat Maghrib pun still kat sini lagi. 
Main train pulak, kat rumah tak dan nak main. Maybe sebab kat sini trek besar kot, siap ada rumah, gunung lagi. 
Eh adik Iman pun nak main jugak abah. Haa okay, jom naik unicorn ni..:-)
Okay masuk kawasan ni pulak. Lagi lama si Fariq tu main kat sini. Memang tak ingat dunia la gamaknya. Haha
Ish abah tak boleh tahan lah naik main baling bola dalam lubang tu..:-p
Adik Iman geram je tengok. Tunggu lah saya besar nanti. Huu
Selfie bertiga, ada budak tak nak ambil gambar
Kasi ibu rehat dekat kerusi massage ni. Maklumlah penat be kerja, both of us lepas kerja pickup anak-anak then terus patah balik ke Rawang. 
Naik kereta lagi. Hii
Kali ni main dekat area sini pulak. 
Jual sushi. Haha
Proses memujuk Fariq balik sebab dah nak jam 9 malam. Yelah, dah la tak makan lagi takut restoran dalam AEON ni tutup pulak or dah tak accept customer. 
Dapat jugak pujuk, after 10 minit mencuba. Huu
Malam tu kami dinner di Kenny Roger, one of favourite restaurant. Dia suka makan nasi ayam kat sini. 
Adik Iman hanya mampu telan air liur je. Sabar eh, dah besar sikit boleh lah makan food pulak. 
Ingat nak beli lava cake, habis pulak maybe lewat sampai. So diorang tak buat dah. Takpelah, lagi pun memang dah beli kek untuk sambutan birthday Fariq di taska Jumaat ni. 
Selfie satu family. Dapat jugak bergambar 4 orang. Nak dijadikan cerita malam tu, time balik elok je sampai kat kereta aku perasan kunci kereta takde. Puas cari dalam beg wife pun tak jumpa sedangkan mall dah ready nak tutup. Memang confirmed cicir somewhere, instinct aku memang dekat area playground tu. Tapi sebab dah lewat diorang pun dah nak tutup. Sudahnya in act of desperation, terpaksa call ayah untuk tolong ambil spare key yang aku letak kat rumah. Kira-kira jam 10.30 ayah pun sampai. Nasib baiklah rumah dekat and ayah pun ada kunci rumah aku. Thanks ayah..:-)
Keesokan paginya bangun tidur je terus baca buku Lion King, a part of our birthday gift to Fariq. Memang semua hadiah lain dia pun tema singa jugak. Elok lah suka singa daripada Ultraman, at least takde ganas sangat. Huhu

Haa, itu sahajalah cerita kami menyambut birthday Fariq yang ketiga ni. Actually akan ada satu lagi celebration, iaitu bersama rakan-rakan taska dia hari Jumaat ni. Yang tu aku update in separate entry lah ye. To wrap this entry, selamat hari lahir buat Muhammad Fariq Ilham, semoga membesar dengan jayanya dan menjadi anak yang soleh dan juga berbakti kepada agama, bangsa dan negara. Amin In Sha Allah.


Monday, July 11, 2022

Kisah AKU n Aidil Adha 2022

Assalamualaikum,

Bersyukur kita kehadrat Ilahi kerana dilimpahkan kurniaNya untuk sama-sama menyambut Aidil Adha untuk tahun 2022 ini. Semoga tahun ini kita beroleh keberkatan dan rahmat dariNya untuk terus beribadah dengan penuh kesyukuran dan keikhlasan. Baiklah seperti tahun-tahun sebelumnya, suka aku nak share sikit sambutan Aidil Adha aku tahun ni. 
Before kita start main entry, jom tengok sikit cerita di pejabat. Minggu ni unit kami dapat new intern (white shirt at the middle). Adalah sesi perkenalan dan jugak introduction workload-workload kami yang senior ni. Harapnya ada bro ni ringanlah sikit kerja. Haha
Bagi tahun ni, aku menyambut Hari Raya di Melaka. Gerak dari Rawang sekitar jam 10.30 malam hari Jumaat tu. Trafik sesak dari Seremban menuju ke Pedas Linggi. Memang expected, sebab orang balik raya kan. Sampai Serkam dalam jam 3 pagi jugak. Haha, pishang gila.
Sabtu takde kemana pun, most of us berpuasa hari Arafah. So, duduk rumah melayan budak-budak je la
Iman nak join main, tapi tak boleh jalan lagi. Huu
Dah nak siap surau depan rumah ni. Kos pembinaan 1 juta tu, abah kata lagi dua bulan complete lah.
Malam join bertakbir raya di masjid. Kamera fon aku dah repair, tu yang elok sikit gambar. Huhu
Pagi Ahad bersamaan dengan 10 Julai 2022, takbir Raya berkumandang di surau-surau sekitar Serkam. Aku menunaikan solat Hari Raya di Masjid ar-Rahman dalam jam 8 pagi. Abah dan Ilyas awal pagi lagi dah ke Pulau. Zed pulak tak join sebab diorang beraya di Tampin tahun ni.
Sempatlah tengok upacara korban anjuran Masjid. Dua puluh ekor jugak ditumbangkan semalam. 
Tengok dua ekor lembu kena sembelih je, maklumlah perut dah lapar. 
Balik je rumah makan ketupat, tahun ni takde lemang. Sobs
Eh anak dara ni dah siap, cantik-cantik nak pergi mana ni?
Since cuaca pun redup, kami sekeluarga ke Pantai Siring untuk sesi mini photoshoot Raya
Amboi budak ni, bukan main bergaya lagi. Haha
Ada jugak bawak ipar dua orang tadi. Tolong ambil gambar. Huhu
Tema Raya Aidil-Adha kami tahun ni ialah biru-putih..:-)
Fariq pulak tak tengok kamera. Haishh budak ni.
Dah-dah jom balik, ada pakcik kat situ cakap ada nampak buaya dua hari lepas..:-o
Malam tu seperti yang dirancang, kami berempat pun balik ke Rawang sekitar jam 10.30 malam
Alhamdulillah jalan clear kali ni, dalam pukul 12.30 sampai rumah dah. Elok pun, anak-anak pun dah lena. Huu. 
Menutup cerita malam ini, selamat menyambut Aidil Adha kepada muslimin dan muslimat sekalian, semoga para-para Haji kita mendapat haji yang mabrur dan bagi kita yang masih menunggu kesempatan ini, teruskan berdoa dan beribadah dengan seikhlas-ikhas hatinya agar diberi peluang untuk menjadi tetamuNya pada tahun-tahun yang akan datang. In Sha Allah.

Thursday, July 7, 2022

Kisah AKU n TNG B&G Badminton Nite

Assalamualaikum,

Seperti biasalah dah nak habis minggu baru kita nak update. Maaf lah, aku ni bukannya student cam dulu. Banyak komitmen sekarang, dapat update seminggu sekali pun kira okay dah. Baiklah, kita update gaya hidup sihat lah kali ni. Its badminton time! 

Isnin lepas aku berpeluang untuk join member office untuk satu aktiviti sukan yang bertempat di New Vision Badminton Academy, PJ. Hari Isnin tu seawall pukul 5 lagi most of us dah chow dari office since session kami bermula jam 6 petang hingga ke 8 malam. 
Dah lama tak beraksi. Last aku main badminton awal tahun 2021 dengan ipar dan adik beradik kat Port Dickson. Boleh tahan lama jugak tu. 
Ramai jugak yang join our session, ada 12 orang jugak terdiri dari colleague dalam B&G Division TNG. Ada dari Fraud Unit, Risk, CET, Product dan lain-lain.
Performance aku taklah teruk sangat untuk orang yang dah setahun lebih tak pegang reket. From 6 set yang aku main malam tu, ada lah menang 4 set. Huu
Habis jam 8 malam, most of us decided untuk ngeteh di restoran terdekat. Lama jugak lepak hari tu, nak dekat pukul 10 jugak baru bersurai. 
Lalu NKVE Damansara, sampai rumah sekitar pukul 10.30 malam. Kami plan nak jadikan aktiviti mingguan division kami, tapi aku memang bagitau diorang awal-awal sebulan dua kali je aku dapat join. Biasalah ada dua orang anak kecik, kesian wife nanti. Huhu
Ni kenapa pulak? Khamis lepas aku ambil half day leave belah petang since Iman tak sihat. 
Kena gas dan sedut hingus/kahak. Memang sekarang ni pun musim budak-budak tak sihat. Asalnya kami ke klinik government, tapi tengok punya ramai manusia. Tu yang pergi private je, takpe lah panel pun ada cuma jauh sikit lah. 
Takde lah jauh sangat, dekat area Anggun City ni je. Siot sini parking dah kena charge, lupa pulak aku yang approved TNG parking kat sini awal Mac hari tu. Huhu
On the way balik, sempat singgah R&R Rawang. Seronok si Fariq ni main playground kat sana.:-)
Jumaat diorang cuti. Ni dah kenapa main keyboard. Nak Jadi Mozart ke? Haha
Anak-anak kesayangan ibu ayah. Sedondon pakai baju tidur tu.

Okay lah guys, aku ni sebenarnya tunggu order makan sampai. Tu yang sempat menaip entri, gambar pun dah upload siap-siap. Settle jugak satu entri. Hii

P/S: Masih tak decide lagi nak balik kampung or tak untuk Raya Haji ni.